Ричард Гренел, који је преговарао о споразуму између Косова и Србије под Трамповом администрацијом након заокрета на челу америчке обавештајне заједнице, окривио је „непромишљеног” премијера у Приштини за нове тензије са Београдом у недељу и критиковао Стејт департмент што му је омогућио .

- Оно што се дешава на Балкану није Русија. Ко год вам то каже покушава да изманипулише вама - написао је Гренел на Твитеру у недељу увече. - Ради се о томе да Аљбин Курти још једном покушава да нападне Србију. Он живи у прошлости -

- Народ тзв. Косова жели мир и посао, Албине. Престаните да бирате сукоб - додао је Гренел.

Фото: ЕПА

 

Српска војска је стављена у стање високе приправности, а локални Срби су раније током дана поставили блокаде на путевима, након што се тзв. косовска полиција појавила на два административна прелаза са Србијом, са намером да спроведе Куртијеву одлуку о одузимању српских регистарских таблица и докумената. Ово би ефективно одсекло преостале Србе који живе на северу отцепљене покрајине.

Према Гренелу, све се радило о томе да је Курти „предузео једностране потезе да одбаци српске личне карте и регистарске таблице на Косову“, које је назвао „непотребним“. 

Описујући премијера као „крајње левичарског радикалног и искусног фашисту”, Гренел је даље назвао његове поступке  „глупавим” и „непромишљеним” и позвао српске лидере да „не узимају мамац”.

- Чак и Албанци знају да је Курти проблем - написао је Гренел на Твитеру . Он је такође окривио државног секретара Антонија Блинкена, који се раније ове недеље састао са Куртијем и косовским председником Вјосом Османијем. 

Фото: Јутјуб принтскрин/Франце 24

 

Амерички председник Џо Бајден је „игнорисао Балкан“ , додао је изасланик , истичући да је преговарао о више споразума између Косова и Србије под председником Доналдом Трампом, покушавајући да превазиђе сукоб кроз економску сарадњу. Гренел је такође оптужио ЕУ да је организовала оптужбе за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија како би га казнила због сарадње са Трампом – што је резултирало преузимањем власти Куртија и Османија.

Током Трамповог председавања, Гренел је био амерички амбасадор у Немачкој, специјални изасланик за Косово и вршилац дужности директора Националне обавештајне службе (фебруар-мај 2020.). 

Курти је бивши студентски активиста, чија се партија Самоопредељење (Ветевендосје) залагала за независност отцепљене покрајине, одбијала све преговоре са Београдом, па чак и заговарала уједињење са Албанијом. Он је постао премијер почетком 2020, али је збачен после нешто више од месец дана у гласању о неповерењу. На власт се вратио годину дана касније, двотрећинском већином. 

У последњим минутама недеље, Куртијева влада је најавила да ће „одложити” примену своје политике докумената, након захтева америчког амбасадора у Приштини Џефрија Ховениера.

НАТО је окупирао Косово 1999. године, након 78-дневног ваздушног рата против тадашње Југославије. Покрајина је прогласила независност 2008. године, уз подршку Запада. Док су САД и већина њених савезника то признали, Србија, Русија, Кина и УН уопште нису.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".