- На основу тренутних економских и тржишних трендова, предвиђа се да ће глобална потрошња угља порасти за 0,7 посто ове године на 8,0 милијарди тона, под претпоставком да се, како се очекује, кинеска економија опорави у другој половини 2022. године - наводи се у извештају ИЕА објављеном крајем прошле недеље.

Овај глобални укупни износ би, додаје се, одговарао годишњем рекорду из 2013, а потражња за угљем ће вероватно порасти следеће године на нови рекорд свих времена.

Према наводима ИЕА, потражња је подстакнута растућим ценама природног гаса, што приморава многе земље на прелазак са гаса на угаљ и поново отворарање затворених термоелектрана на угаљ, преноси Раша тудеј.

У анализи се процењује да ће Кина, која је „одговорна за више од половине глобалне потрошње угља“, бити главни покретач раста потражње у другој половини 2022. године, након што је у првом полугодишту забележила пад потражње од 3,0 процента.

Фото: принтскрин/Јутјуб/Potrošački savetnik

 

Такође се предвиђа да ће потражња за угљем у Индиј порасти због економског раста земље и веће потрошње електричне енергије, као и да ће ЕУ допринети тражњи, јер се све више окреће угљу у производњи електричне енергије како би заменила гас или га сачувала за зиму због пада увоза руског гаса.

ИЕА додаје да ће тржиште угља остати волатилно 2023, пре свега због ступања на снагу ембарга ЕУ на угаљ, због чега би цене могле да наставе расту и догодине.

- Пошто су растуће цене природног гаса учиниле угаљ конкурентнијим на многим тржиштима, то је подстакло потражњу што је заузврат изазвало повећање међународних цена угља које су три пута обарале рекорд свих времена у периоду између октобра 2021. и маја 2022.

Санкције и ембарго на руски угаљ су пореметили тржишта, а проблеми у другим земљама главним извозницима овог енергента допринели су несташици понуде. - Будућу да се други произвођачи угља суочавају с ограниченим капацитетима да надокнаде руску производњу, цене на терминским тржиштима угља указују на наставак затегнуте тржишне ситуације у наредној години и надаље - наводи ИЕА.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".