Посланици владајуће коалиције су најавили подршку том закону и оценили да показује да је заштита животне средине један од кључних приоритета у раду Владе Србије.


Посланик Српске напредне странке Гојко Палалић рекао је да је основни циљ закона усклађивање са Директивом ЕУ из 2002.године.

Палалић је објаснио да се по садашњем закону, уколико би грађанин пријавио буку, на терен би, по правилу, изашла инспекција. Та инспекција да би констатовала ниво буке би, каже, морала да позове компанију која се бави мерењем буке.

- Када је у питању бука из угоститељских објеката, новим предлогом закона ће сваки комунални милиционар бити овлашћен да реагује на лицу места, јер ће имати тај уређај за мерење нивоа буке, такозвани фонометар, и моћи ће да упозорава, али и да одузме средства са којих се емитује музика, али и да забрани рад објекта - објаснио је Палалић.

Оценио је да предлог закона представља позив власницима угоститељских објеката да уложе новац у мере звучне заштите.

Посланик Странке правде и помирења Муамер Зукорлић најавио је подршку закону и о том предлогу је говорио са духовног аспекта, рекавши да је мир природно и нормално станиште човека.

- Човек када живи у амбијенту мира, тада се његово тело, његов ум, али и његова душа осећају потпуно нормално. Зато сваки фактор који угрожава човеков мир мора имати одговор у појединачном и колективном смислу - поручио је Зукорлић и додао да уколико неко код себе пронађе појаву да му смета тишина, већ је у кризи.

Посланик СВМ Арпад Фремонд рекао је да ће та посланичка група гласати за предлог закона, јер се тиче здравља становништва.

- Бука узрокује озбиљне здравствене проблем и психичке поремећаје и инвалидитет узрокован слушним проблемима, али истовремено бука значи да су одређени простори мање атрактивни за инвестициона улагања и туризам - рекао је Фремонд.

Он је подсетио да Европска комисија третира питање буке као питање озбиљног еколошког проблема који вишеструко угрожава људско здравље и представља један од највећих загађивача животне околине.

Посланица Социјалистичке партије Србије Весна Ивковић рекла је да је Предлог закона о заштити од буке представља још једну потврду европског пута Србије у области заштите животне средине.

- Када је у питању наше приступање ЕУ еколошке циљеве остварујемо кроз Поглавље 27 и у том погледу Србија веома посвећено ради како у сфери законодавног оквира, тако и у сфери извршавања еколошке политике - рекла је Ивковић.

Она је навела да је предложеним решењем дефинисано шта је бука у животној средини и указала на новину која се односи на пренос овлашћења за мерење и контролу буке у угоститељским објектима на комуналну милицију.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".