Доктор доцент Клинике за дигестивну хирургију Клиничког центра Србије Дејан Величковић говорио је о проблему Миљане Кулић. Он је истакао да је највећи проблем то што се пацијенти одмах након интервенције врате у Србију из Турске.

Фото: Јутјуб принтскрин/Zadruga Official

 

- Миљану Килћ не познајем и као стручњак могу да кажем о таквој врсти интервенције и озбиљности операције. Главни проблем је у томе што је урађена интервенција која је веома озбиљна и онда други дан након интервенције уместо да сте у болници ви се вратите из Турске у Србију. Та операција је специфична јер компликације могу да се десе и после пет-шест дана. Она јесте безбедна, рутинска али има своје компликације, а то је крварење, попустање шавне линије где је желудац смањиван и имамо касније компликације која су разна сужења, стенозе и тако даље. Те компликације могу да се јаве првих три дана или првих седам до десет дана. Основни проблем у овом случају је да вам ураде операцију која је озбиљна и подразумева уклањање 75 процената желудца, а ви други дан седнете у авион и дођете у Србију. Проблем је што ћете бити у земљи где није ваш хирург, доктор који је ваш оперисао, с обзиром на то да је та операција специфична, мало има људи у Србији ко се баве баријатријом и зна да решава компликације те операције. Значи, пацијент ће да дође из Турске у Смедерево и ако се исклопмпликује у неком граду, онда ћете бити у проблему да они реше компликације.

Фото: Принтскрин Инстаграм/marijakulic_mtaz

 

Доктор је објаснио и да ли је Миљана животно угрожена.

- Вероватно може да буде. У Турску иду превасходно због цене, а најважније је да се људи распитају ко их оперише, где тај човек ради у каквој установи јер се ради о здрављу. Колико сам ја прочитао да она крвари из слезине, вероватно је настало оштећење слезине током операције које је на опрацији стало, па се након операције активирало. Извађена је слезина која је била извор крварења. Ако је само слезина онда ће то бити у реду, али ја то не знам. Ја сам био у Турској на едукацији која је озбиљна земља и која има врхунску медицину и та операција у њиховим врхунским болницама је скупља него овде. Проблем је тај што наши људи не иду у те врхуснке установе него иду преко неких агенција у не знам какве болнице због ниских цена. Скоро је познати стоматолог премунуо, а који је Турској оперисан. Иду да оперишу желудац као да је то нека козметика, а није сести у авион и вратити се - сматра стручњак.

БОНУС ВИДЕО:

 

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".