- Ако игноришемо мешање у наше унутрашње ствари, свет ће се вратити закону џунгле, а Вашингтон ће безобзирније користити силу да малтретира друге земље. Не можемо дозволити САД да поново предузму сличне кораке. Све земље треба да се уједине како не би дозволиле да се овакве ствари дешавају - изјавио је кинески министар спољних послова Ванг Ји, стоји у саопштењу кинеског Министарства спољних послова, преноси ТАС С.

Највиши кинески дипломата истакао је да је недавна посета председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану показала да су америчке власти занемариле став других земаља "које непрестано протестују против Беле куће због покушаја задирања у њихов суверенитет".

Фото: Профимедиа

 

 

- САД грубо крше своје обавезе озбиљно угрожавајући мир и стабилност у Тајванском мореузу - нагласио је Ванг Ји, преноси ТАС С.

Он је вежбе које спроводи Кинеска народноослободилачка армија (ПЛА) у близини Тајвана описао као "транспарентне и професионалне", оценивши да су оне у складу са домаћим и међународним законима.

Фото: Профимедиа

 

 

 -Одлучно ћемо чувати суверенитет и територијални интегритет Кине и одвратити покушај САД да искористе Тајван за контролу Кине - закључио је кинески министар спољних послова, преноси руска агенција.

Кина је оштро реаговала на посету Пелоси Тајвану 2-3. августа ове године, па је Пекинг увео санкције против Пелоси и њене породице и суспендовао неколико механизама билатералне сарадње са САД.

Дана 4. августа, ПЛА је покренула велике војне вежбе са вежбом гађања у шест зона широм Тајвана, које ће трајати до средине августа, наводи ТАС С.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".