Прошлонедељна посета Пелосијеве разбеснела је Кину, која ово острво сматра својом територијом и по први пут је одговорила пробним лансирањем балистичких пројектила код Тајвана, као и прекидом неких линија комуникације са Вашингтоном, преноси Ројтерс.

"Тренутну напету ситуацију у Тајванском мореузу у потпуности је изазвала и створила америчка страна на сопствену иницијативу и стога америчка страна мора да сноси пуну одговорност и озбиљне последице за учињено. Суштина се не може негирати, а комуникација захтева искреност", рекао је портпарол министарства одбране Ву Цхијан у онлајн објави.

Четвородневни, до сада невиђени кинески војни маневари требало је јуче да се заврше, али кинеске власти нису званично потврдиле да су војне вежбе окончане због бојазни да је ситуација у Тајванском мореузу, посебно у близини незваничне средишње линије, и даље напета.

По 10 ратних бродова из Кине и Тајвана маневрисало је јуче у близини средишње линије, каже особа упозната са ситуацијом која је укључена у безбедносно планирање.

Министарство одбране Тајвана је саопштило да су кинески војни бродови, авиони и дронови симулирали нападе на острво и тајванску морнарицу, због чега је Тајван послао своје борбене авионе и бродове да реагују "на одговарајући начин".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".