Акције Сједињених Америчких Држава око Тајвана указују на то да је Запад почео да примењује концепт експанзије НАТО ка истоку, изјавио је данас амбасадор Кине у Русији Жанг Ханхуи.

У ексклузивном интервјуу за ТАС С Жанг је поручио да Кина неће дозволити Сједињеним Државама да делују на међународној политичкој сцени по "законима џунгле".

- Немешање у унутрашње ствари друге земље је базични принцип одржавања мира и стабилности у нашем свету и не можемо дозволити да у транснационалним односима поново доминира закон џунгле", истакао је кинески амбасадор и подсетио да је пре неколико дана руски министар спољних послова Сергеј Лавров предочио да "САД покушавају да демонстрирају свету своју некажњивост - оценивши да се политика Вашингтона може описати као "радимо шта год хоћемо".

- Желео бих директно да поручим Сједињеним Државама да Кинези никада неће дозволити страним силама да их застраше, малтретирају или поробе. Кина је уложила максималне дипломатске напоре како би спречила ову наметнуту кризу - нагласио је кинески дипломата.

Зханг Ханхуи је упозорио да Пекинг никада неће дозволити САД да нашкоде виталним интересима Кине нити да поткопавају процес националног препорода.

- САД играју на тајванску карту због својих унутрашње-политичких разлога и плаћеничких интереса одређених америчких политичара. САД покушавају да подижу тензије, да изазову конфронтације и поделе у региону - упозорио је кинески дипломата.

Он је предочио да у циљу очувања мира и стабилност у Тајванском мореузу америчка страна "мора бескомпромисно да поштује принцип Једне Кине".

- Све земље широм света требало би да схвате разлог и природу тренутне кризе и морају заједнички да се одупру шемама и провокацијама америчке стране. Очекујемо да се и даље подржава наша легитимна позиција и мере које предузима званични Пекинг и да заједно радимо на одржавању мира у региону и на подручју Тајванског мореуза - указао је кинески амбасадор у Русији Жанг Ханхуи.

Коментаришући америцку политику према Кини, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је 26. јуна прошле године у интервјуу за француски државни ТВ канал ТФ1: "То је закон џунгле, опстанак најспособнијих. Дакле, за нас је идеја да подржимо наше савезнике и партнере, не против Кине, већ за позитивну визију будућност и позитивне односе међу државама".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".