Патријарх Српске православне цркве Порфирије боравиће у Херцег новом 14. и 15. августа, први пут после 43 године, а повод је 650 година од оснивања града и градске славе - преноса моштију Светог арханђела Стефана.


Протојереј-ставрофор, архијерејски наменик херцеговачки Обрен Јовановић тим поводом за Радио Светигора каже да је то додатни мотив и повод да "сви будемо добри домаћини".

Последња посета Патријарха српског забележена је 1979. године, после разорног земљотреса у Црној Гори, када је тадашњи патријар Герман дошао да посети Боку и остале приморске градове.

Говорећи о посети патријарха Порфирија, отац Обрен истиче да се саборни дух који обитава у Херцег Новом управо огледа у припремама за дочек, у којима сви учествују: од председника Општине Хрецег Нови преко локалне управе, медија, угоститеља, културно уметничких друштава па до сваког верника и деце са веронауке.

- Свако на свој начин даје допринос у припреми дочека Српског патријарха, што је једна значајна димензија и духовног и културног живота, где сви живе као једно, где сви поштују своју Цркву, своју веру, свога митрополита, свога Патријарха и све оно што је миломе Богу драго - каже отац Обрен, пренео је портал Митрополије црногорско приморске.

Посебно је истакао величанствену литију која ће Патријарха дочекати од почетка Његошеве улице у Старом граду па до самог уласка у Цркву Светог архангела Михаила.

- Дакле, из сваке црквене општине биће по једна литија, тако да ће сваки кутак општине Херцег Нови бити присутан у дочеку патријарха што је једна велика радост и велики благослов - навео је.

У организацији Општине Херцег Нови и Митрополије црногорско-приморске, свечани дочек Патријарха биће уприличен 14. августа у 18 сати на Тргу Херцега Стефана, након чега ће уследити Свечана академија на Канли кули која ће почети у 19.30 сати, док ће концерт групе Балканика почети у 22 сата.

На дан славе оснивача града, Светог архиђакона Стефана 15. августа, патријарх Порфирије ће служити Свету литургију у манастиру Савина.

Истог дана, у вечерњим часовима биће уприличено отварање културно-духовне манифестације „Трг од ћирилице“, у порти Саборног храма Светог Спаса на Топлој, са почетком у 19.30 часова на којој ће бити говора о блаженог спомена митрополиту Амфилохију, 30 година ИИУ ,,Светигора”.

Вече ће благословити патријарх, а говориће митрополит Јоаникије и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".