У различитим крајевима постоје и различити обичаји када је у питању будући заједнички живот двоје младих. Због тога је понекад тешко разграничити шта је веридба, а шта просидба.

Фото: Профимедиа

 

 

Људи често мешају ова два свечана чина. Међутим, разлике између веридбе и просидбе постоје.

Под просидбом се подразумева моменат када младић од своје девојке затражи њену руку, када је запроси. Реч је дакле о чину који њих двоје обављају сами, у интимној атмосфери, далеко од очију јавности.

Међутим, треба нагласити да и овде има изузетака, неки мушкарци сматрају да је просидбу боље обавити јавно, да сви одмах за њу чују, па одаберу неки велики јавни догађај на коме ће запросити своју вољену.

Фото: Профимедиа

 

 

Након просидбе, пар се договара око датума када ће своју одлуку поделити са својим најближима и када ће девојка, ма колико то у данашњем жаргону чудно звучало, бити прстенована. То је сам почетак веридбе.

Дакле, веридба је чин који се обавља код куће, у породичној атмосфери, дружење и упознавање чланова породица двоје младих који су донели одлуку да отпочну заједнички живот.

У Србији су веридбе превасходно служиле да се упознају родитељи, као и чланови најуже породице. Обично су се обављале у кући будуће младе. То је и тренутак када младожења од њеног оца тражи младину руку и на њу ставља веренички прстен.

БОНУС ВИДЕО:

ОВИ ГЛУМЦИ СУ ВРШЊАЦИ: За неке никад не бисте погодили колико имају година

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".