Одакле долази лош мирис зноја?

Зној је секреција знојних жлезда која се састоји од воде, урее, соли, масти, угљених хидрата и минерала. Сам зној нема интензиван мирис. Само присуство бактерија узрокује њено разлагање и чини мирис јаким и непријатним.

Већина људи користи опште доступна средства у облику дезодоранса или антиперспираната , што значајно смањује интензитет непријатних мириса, али га не уклања у потпуности.

Дезодоранси прикривају само мирис зноја, док антиперспиранти смањују знојење само неколико сати. Често се дешава да већ два сата након купања и ношења чисте мајице осетимо мирис зноја. То може бити и зато што упркос прању непријатан мирис није потпуно уклоњен са одеће.

Фото: Профимедиа

 

Како уклонити зној са одеће?

Разлог што мирис остаје на нашим блузама или мајицама су бактерије које су преживеле на одећи након знојења и нису биле потпуно уклоњене током прања. Влага која се суши одећом брзо омогућава бактеријама да се „поново активирају“ - топло и влажно окружење идеално је за њихов напредак.

Прање на високој температури је најефикаснији и најлакши начин за уклањање бактерија са одеће. Нажалост, не може се сва одећа подвргнути таквом третману, а да се истовремено не уништи. Само беле ствари од памука или лана могу се прати на високим температурама. Одећа са додатком пластике и вуне може се деформисати, а и обојена одећа.

Ако не можемо прати знојну одећу на високим температурама, замена је пеглање . Шарена памучна мајица не може се бацити у машину за прање веша од 60 степени, али је пеглање потпуно безбедно.

Хлор и калијум перманганат су такође ефикасне методе за лечење бактерија. Раствори хлора доступни су у апотекама. Пре прања натопите знојну одећу у води уз додатак хлора. Међутим, калијум перманганат можемо купити у апотеци и користити за обојене ствари. Опет, довољно је одећу намочити у води са калијум перманганатом пре прања.

Фото: Профимедиа

 

Још један доказан лек за уклањање зноја са одеће је сирће. Довољно је осетљива места попрскати винским сирћетом и оставити неко време, па опрати. Сирће ће додатно избелити жуте мрље које је оставио зној. 

Сода бикарбона је такође ефикасан кућни лек. Сода помаже у регулисању pH воде и уклања бактерије. Користимо је за беле и деликатне ствари, додајући пола чаше соде бикарбоне у веш.

Када се боримо против бактерија на знојној одећи, морамо запамтити да их не држимо у корпи за веш неколико дана, јер стварамо идеалне услове за размножавање микроба. Ако немамо могућност да одмах оперемо одећу, бар је оставимо да је осушимо на свежем ваздуху.

БОНУС ВИДЕО:

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".