- Напомињемо да су на спот тржиштима у Европи цене гаса већ премашиле ниво од 2.500 долара. Према конзервативним проценама, ако се тај тренд настави, цене ће на зиму премашити 4.000 долара за 1.000 кубних метара - наводи се у саопштењу Гаспрома.

Извоз у земље ван Заједнице независних држава (ЗНД), односно савеза бивших совјетских република, износио је 78.5 милијарди кубних метара, смањујући се за 36.2%. Истовремено, расте руски извоз гаса у Кину, пише Коммерсант.

Цена гаса у Европи већ сада порасла

Производња Газпрома је од 1. јануара до 15. августа, према прелиминарним подацима, износила 274.8 милијарди кубних метара гаса, што је за 13.2 посто мање него у истом периоду прошле године. Потражња за гасом које производи Гаспром је на домаћем тржишту смањена за 2.3 посто.

Фото: Танјуг/АП/Jens Buettner

 

Коммерсант наводи да је крајем јула почела да расте цена гаса у Европи која је сада премашила 2.000 долара за 1.000 кубних метара те пише да је разлог томе Гаспромово смањење снабдевања Северним током.

15. августаје цена гаса у Европи порасла на рекордних 2.500 долара за хиљаду кубних метара, надмашивши вредности с почетка марта. Гас је све скупљи због врућине и суше, што отежава превоз угља рекама. Осим тога, смањиле су се испоруке гаса из Норвешке, због поправака на производним погонима, пише Комерсант.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".