Америчко-тајванска иницијатива о трговини у 21. веку први пут је представљена у јуну, а обе стране су сада рекле да су "постигле консензус о преговарачком мандату", наводи британска агенција.


САД су најавиле да ће започети формалне трговинске преговоре с Тајваном, неколико недеља након посете председавајуће америчког Представничког дома Ненси Пелоси, која је изазвала оштре протесте Пекинга.

Очекује се да ће прва рунда преговора почети у "рану јесен", саопштила је Канцеларија америчког трговинског представника.

Главни тајвански трговински преговарач Џон Денг рекао је новинарима у Тајпеју данас да се нада да би преговори могли да почну следећег месеца и да би то једног дана могло да доведе до споразума о слободној трговини који острво дуго тражи са САД.

Денг је саопштио да би једна од тема могла да буде економска принуда Кине, односно разговор о акцијама које Пекинг предузима да блокира трговину са земљама са којима је у спору због њиховог односа према Тајвану, које Пекинг сматра својим регионом.

Према "политици једне Кине", САД признају и имају формалне везе с Кином, а не с острвом Тајваном, али одржавају "чврсте неслужбене" односе с Тајпејом, укључујући континуирану продају оружја острву које се суочава са појачаним политичким притиском Пекинга да прихвати његов суверенитет.

Кина је саопштила да се "чврсто" противи новој трговинској иницијативи САД и Тајвана, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".