У многима се и даље нализи на тоне муниције и експлозива, који представљају опасност за бродаре, наводи Ројтерс.

Пловила су међу стотинама, које је 1944. године црноморска флота нацистичке Немачке потопила дуж Дунава, док се повлачила од напредујућих совјетских снага, и још увек ометају речни саобраћај током ниског водостаја и представљају еколошку опасност.

- При повлачењу немачке ратне флоте из Црног мора, негде на средини пута према Црном мору између Румуније и Бугарске, наишла је прва немачка флота, не знајући да им је запречен пут према Црном мору, тако да се од сто бродова који су кренули са Црног мора достигли бројку од 174 брода. Онда су прикупљали у свим местима, јер су и Румуни и Бугари били на страни Немачке у оно време, и отприлике је довде допловило око 200 бродова - објашњава у изјави за Ројтерс Велимир Трајиловић, пензионер из Прахова који је написао књигу о овим бродовима.

Влада Србије је у марту расписала тендер за извлачење олупина и уклањање муниције и експлозива. Трошкови операције процењени су на 29 милиона евра.

Заборављена блага и бомбе испливали широм света

У Шпанији, која трпи најгору сушу у последњих неколико деценија, археолози су били одушевљени појавом праисторијског каменог круга названог "шпански Стоунхенџ" који је обично прекривен водом вештачког језера. Познат као Долмен Гвадалперала, састављен је од 150 кружно аранжираних гранитних стена, и верује се да је формиран у петом миленијуму пре нове ере, наводи Ројтерс. Тренутно су потпуно откривене, јер је ниво воде акумулације Валдеканас драстично опао на само 28 одсто капацитета. Ово налазиште пронашао је немачки археолог Хуго Обермајер 1926. године, али је оно потопљено изградњом бране и пуњењем вештачког језера 1963. године током владавине диктатора Франсиска Франка, а од тада стене су биле само четири пута делимично видљиве током изузетно интензивних сушних периода.

Низак водостај река открио је у Немачкој такозвано "камење глади" дуж реке Рајне, злокобна упозорења предака о раздобљима беде. То су стене речног корита, које су видљиве само када је водостај изузетно низак.

У њих су уклесане поруке које су оставили људи из претходних епоха о катастрофама изазваним недостатком воде, пружајући јединствени подсетник на тешкоће са којима су се суочавали током претходних суша, наводи британска агенција. Године видљиве на камењу које се појавило у Вормсу, јужно од Франкфурта, и Рајндорфу, близу Леверкузена, укључују 1947, 1959, 2003 и 2018.

И у Италији, која је прогласила ванредно стање за подручја око реке По, крајем јула је низак водостај најдуже реке у земљи, открио претходно потопљену бомбу од 450 кг из Другог светског рата.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".