1305 - У Лондону је обешен Вилијам Волас, вођа Шкота у борби против Енглеза.

1514 - Турски султан Селим И победио је у бици код Чалдирана персијског шаха Исмаила, потом је освојио Сирију (1516).

1754 - Рођен је Луј XВИ, француски краљ од 1774. Након избијања Француске револуције 1789. доведен је са породицом из Версаја у Париз. У септембру 1792. Жирондински конвент свргнуо га је са престола, у децембру исте године осуђен је на смрт под оптужбом за издају. У јануару 1793. је погубљен на гиљотини.
 
1775 - Краљ Енглеске Џорџ ИИ прогласио је америчке колонисте, који су у априлу почели борбе за независност америчких држава, побуњеницима и унајмио 20.000 немачких плаћеника да се обрачунају с њима. Амерички рат за независност завршен је победом колонија 1783.
 
1821 - Мексико је прогласио независност од Шпаније.
 
1839 - На почетку Опијумског рата са Кином, Велика Британија је заузела Хонгконг.
 
1863 - Умро је руски глумац Михаил Семјонович Шчепкин, најзначајнији уметник тадашњег руског и светског позоришта, који је био узор генерацијама глумаца.
 
1864 - Рођен је грчки државник Елефтериос Венизелос. Као премијер (1910-33) реформисао је радничко и аграрно законодавство и реорганизовао копнену армију и ратну морнарицу. Склопио је Балкански савез и ушао у Први балкански рат против Турске 1912.
 
1912 - Рођен је амерички филмски глумац, режисер и балетски играч Џин Кели, једна од најзначајнијих личности у историји мјузикла. Успешно је спајао класични балет са модерном игром ("Американац у Паризу", "Плес на киши", "Позив на игру" и "Хело, Доли!").
 
1914 - Јапан је објавио рат Немачкој у Првом светском рату.
 
1926 - Умро је амерички глумац италијанског порекла Рудолф Валентино, најпопуларнија филмска звезда почетком 20. века. Његова изненадна смрт у 31. години изазвала је масовну хистерију, посебно женске публике. Прославио се у немим филмовима улогама заводника, стекавши милионе обожаватељки ("Четири јахача апокалипсе", "Дама с камелијама", "Шеик", "Шеиков син", "Крв и песак", "Млади раџа").
 
1939 - Министри иностраних послова Немачке и СССР Јоахим фон Рибентроп и Вјачеслав Михајлович Молотов потписали су у Москви споразум о ненападању, којим је Хитлеру отворен пут да нападне Пољску.
 
1942 - Почела је битка за Стаљинград, највећа битка у Другом светском рату. Завршена је 2. фебруара 1943. катастрофалним поразом Немаца и њихових савезника, који је означио прекретницу Другог светског рата на европском ратишту.
 
1944 - Савезничке трупе су у Другом светском рату ослободиле француски град Марсеј.

Фото: Википедија

 

1944 - Румунија је, у Другом светском рату, прекинула савезништво са Хитлеровом Немачком и придружила се Савезницима. Краљ Михаил И објавио је рат Немачкој и наредио да се ухапси пронацистички лидер Јон Антонеску.
 
1945 - Привремена Народна скупштина Демократске Федеративне Југославије донела је Закон о аграрној реформи и колонизацији, којим је одузет "вишак" земље и пољопривредне имовине сељацима, црквама и манастирима и тзв. неземљорадницима.
 
1962 - Амерички телекомуникациони сателит "Телстар" емитовао је први телевизијски пренос између САД и Европе.
 
1973 - Пљачкаш банке у Стокхолму узео је четворо људи за таоце. Током шест драматичних дана између пљачкаша и заробљеника развило се пријатељство које је касније описано и анализирано као "Стокхолмски синдром".
 
1979 - Првак Бољшој балета Александар Годунов затражио је и добио политички азил у САД.
 
1989 - Умро је српски вајар Небојша Митрић који је на рељефима овековечио многе глумце и знамените личности. Његово последње дело је крст на храму Светог Саве на Врачарском платоу у Београду.
 
1990 - Совјетска република Јерменија објавила је независност, а Естонија је почела преговоре о одвајању од тадашњег СССР-а.
 
1992 - Око 200 младих неонациста је у присуству стотина одушевљених присталица напало хостел за избеглице у немачком граду Росток и сукобило се са полицијом.
 
1996 - Министри иностраних послова СР Југославије и Хрватске Милан Милутиновић и Мате Гранић потписали су у Београду, у Палати федерације, споразум о нормализацији односа. Споразуму је претходио сусрет председника Србије и Хрватске Слободана Милошевића и Фрање Туђмана, 7. августа у Атини.
 
1996 - У Београду је отворена канцеларија за везу хашког Међународног суда за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије. Канцеларија је отворена на основу споразума који су власти СРЈ и представници УН, после вишемесечних преговора, потписале у Њујорку.
 
1999 - Руски космонаут Сергеј Авдејев поставио је, боравећи у свемирској станици "Мир" 712 дана, нови рекорд у непрекидном боравку у свемиру.
 
1999 - Умро је марокански краљ Хасан Други.
 
2000 - Авион "ербас А320" компаније "Галф ер" са 135 путника и осам чланова посаде срушио се у воде Залива, на пет километара северно од обале Бахреина. Узрок пада био је пожар у једном од мотора. У удесу није било преживелих.
 
2001 - Јапански суд донео је одлуку да централна влада мора да плати одштету од 375.000 долара петнаесторици Корејанаца који су одмах по завршетку Другог светског рата преживели експлозију на јапанском броду.
 
2003 - Џон Гоган, ражаловани бостонски свештеник и централна фигура у секс скандалу који је потресао Католичку цркву, пребијен је на смрт у затвору, у коме је од 2002, када је осуђен због сексуалног злостављања малолетника.
 
2007 - Преминуо је Фарук Беголи, глумац, сценариста и редитељ, професор Факултета уметности у Приштини, оснивач и директор приштинског Позоришта за младе "Додона". Играо је у више од 70 филмова и телевизијских серија и био један од познатијих глумаца на просторима бивше Југославије.
 
2009 - Умро је легендарни аустријски скијаш Тони Сајлер, који је на зимским Олимпијским играма 1956. освојио златне медаље у све три дисциплине - спусту, слалому и велеслалому.

2015 - Припадници Исламске државе дигли су у ваздух храм Ба'ал-Шамин у древном граду Палмири на истоку Сирије. Палмира је тешко страдала у сиријском грађанском рату када су током маја припадници Исламске Државе заузели град, масакрирали 600 житеља и разрушили бројне античке грађевине, сматрајући их паганским и идолатријским, неспојивим са исламом.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".