Виши суд у Београду данас ће изрећи првостепену пресуду бившем заменику начелника СБПОК-а Горану Папићу, поводом оптужби да је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптузеном за организовање криминалне групе и низ тешких кривицних дела.


Поступајући тужилац је у завршној речи од суда затражио да Папића осуди на казну затвора од најмање четири године и да му изрекне меру безбедности забране вршења позива, делатности и дужности у трајању од 10 година.

Са друге стране, Папићев адвокат је тражио ослобађајућу пресуду за брањеника, наводећи да он поступао у оквиру својих овлашћења, те да је дао налог да се брзо и професионално заврше службене радње са Миљковићем, а за кога је, како је казао, министар Небојша Стефановић знао да ће доћи у полицију.

Фото: З. Јовановић

 

Током суђења Папић је негирао оптужбе, тврдећи да му је тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, рекао да разговор са Миљковићем у просторијама СБПОК-а буде кратак и без непотребног задржавања.

Папићеве тврдње Стефановић је на претходном рочишту оспоравао, наводећи да га није позвао и издао такво наређење.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

Папић је оптужен за кривично дело трговина утицајем за које је законом запрећена казна од једне до осам година затвора.

Папић је био ухапшен 9. марта 2021. године, а притвор му је укинут 29. априла исте године и сада се брани са слободе.

МУП је тада саопштио да се Папић сумњичи да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би се морала извршити, односно захтевао од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се лицу које је сада у притвору одмах врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето. Истог дана возило је враћено Миљковићу.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком оптужен да је организатор криминалне групе, која се сумњичи за злочиначко удруживање, седам тешких убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Фото: Н. Скендерија/ТВ Пинк принтскрин

 

Против Папића недавно је Посебно одељење за сузбијање корупције поднело суду још један оптужни предлог, којим га терети за кривично дело трговина утицајем.

Тим оптужним предлогом Папић, као и Бранислав Пандур се терете да су у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године, као старешине у Служби за борбу против организованог криминла (СБПОК) МУП-а Србије, искоришћавањем својих службених положаја, спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н.К.

По том оптужном акту почетак суђење им је заказан за 8. новембар.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".