Један младић је поделио шокантну исповест о сезонском послу који је радио у Истри у Медулину. Посао конобара је добио у мају и у својој опширној исповести је муштеријама открио разлоге намгрођених и уморних лица радника у угоститељству, преноси хрватски "Вечерњи лист".

- Према телефонском разговору, на којем сам и договорио посао, требало је све бити у најбољем реду: плаћен стан, радно време од 9 сати на дан, један дан недељно слободан, пријава, плата 1000 евра на рачун, напојнице су моје. Газда се у том првом разговору чинио као коректан послодавац, са много искуства у туризму и разумевања за раднике - почиње своју исповест.

У следећем тренутку прелази на прво непријатно суочавање. Описује свој смештај који је требало да буде потпуно другачији.

- Смештен сам у стан с још три радника из Македоније. Једна соба у којој се и кува и спава и импровизовано купатило без врата. Иако се међусобно нисмо познавали брзо смо нашли заједнички језик. Али, стан је био прљав, машина за веш и туш били су неисправни, а у кухињи смо имали само кувало за воду без иједне чаше, прибора за јело или лонца. Газда нам је кратко рекао да тражимо превише и нека напољу пијемо кафу и једемо, а туш има на плажи! - шокирао је младић са описом смештаја на лицу места.

Цимери сезонци су били изненађени таквим третманом, али ипак су одлучили да се некако снађу. “Добро, ионако смо дошли да радимо”, закључили су. Врло брзо почиње друга ноћна мора, баш на послу.

- Радили смо смене од 12 сати на дан, без дана одмора, а напојнице је узимао газда. Свој уговор о раду добио сам тек након месец дана, а на њему је писао минималан износ. Рекао сам газди да се нисмо тако договорили, а његов је одговор био да су му трошкови превелики и да ћу разлику од минималне плате до договорених 1.000 евра добити на руке - наводи младић.

И баш кад су мислили да ствари не могу бити горе, почетком јуна “ступају на снагу нова пословна правила”, која ће посебно бити интересантна туристима. Открио је шокантне детаље издавања рачуна.

- Прво, ПОС апарат (за плаћање картицама) се скрива и користи само ако гост баш никако не може да плати готовином. Не морам ни спомињати колико је то неугодности изазивало, јер су свуда по бару биле ознаке да се прихвата плаћање картицама. Непријатности смо обично доживљавали с странцима, који су били већина наших гостију, они су по навици желели да плате картицом. Друго, рачуни се издају само ако неко баш инсистира, а сав промет из новчаника се неколико пута на дан предаје газдином рођаку који се представљао као бодигард, а заправо му је посао контрола радника. Како су гости често очекивали рачун тако смо их ми радници и издавали. Газда нам је због тога запретио да ће нам скидати од плате јер не радимо по његовим правилима - додао је он.

Свакодневне гужве доносиле су велики дневни промет.

- У нашим новчаницима на дан се скупило око 15-25000 куна, а у каси је фискализирано једва 1000-2000 куна. Наиме, фискализирале су се само наплате картицама. Понекад би се, 'да се завара пореска', фискализирало 300-500 кн рачуна за готовину - прича младић.

Ту је све, како каже, постајало превише и сезонци су почели да размишљају о томе да нађу нови посао. Један његов колега није више могао да издржи и дао је отказ.

- Један од цимера из Македоније дао је отказ јер ни након месец дана није видио ни радну дозволу нити уговор. Добио је тек пола плате на руке. Покупио је ствари и отишао исти дан. Након тога ми остали морали смо да надокнадимо његове сате, па нисмо имали ни 5 минута паузе током смене - каже младић.

Временом је упознао и друге раднике из осталих кафића и радњи и схватио да је то устаљена пракса, а да је код неких било чак и горе. Неки су радили и више од 12 сати дневно, без дана одмора, без пријаве и с повременим исплатама на руке.

- Нико од страних радника није видео своју радну дозволу нити уговор. Нису имали никакву сигурност, а из агенције која их је довела у Хрватску тврдили су да нема проблема јер израда дозволе траје месецима. Људи су веровали у то - истиче младић.

Прича и како му прво није било јасно како је могуће да се тако нешто дешава на једној од хит туристичких дестинација, а да нема никаквих казни. Но, убрзо му је постало јасно.

- Сваки пут када је долазила царинска или финансијска или радна инспекција, мој газда је, баш као и све остале газде на шеталишту, неколико сати пре знао ко долази и када. Тада су непријављени радници били на принудном одмору, издавали су се сви рачуни, а илегалне копије светских брендова скривали су се у приватним аутомобилима - закључује шокантну исповест младић.

Када је коначно дао отказ, газда из Медулина дао му је само део плате, како би га казнио, јер “ко је он да одлази усред сезоне”. Своју је причу хтео да исприча јавности, али се наводно обратио и свим надлежним институцијама и нада се да ће бити предузете све одговарајуће мере.

(МОНДО)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".