Свечља је рекао да је убеђен да су безбедносне институције тзв. Косова "потпуно зреле, спремне и јаке да спроведу ове две одлуке".

Према његовим речима, примена ове две одлуке је одложена за месец дана како би грађани српске националности на Косову били што више, коректније информисани о ове две одлуке. 

Свечља сматра да су Срби на северу Косова схватили потребу за спровођење одлуке која је за њих, како каже, корисна. Навео је да је уверен да су схватили да нема друге алтернативе него да се повинују закону као и сваки други грађанин Косова. 

Спровођење одлуке, каже косовски министар унутрашњих послова, раније су ометале "криминалне структуре које су уз помоћ Београда ојачане да се боре против владавине права у тој области".

- Влада Републике Косово је одлучила да почне са спровођењем ове две одлуке и без икаквог оклевања ћемо те одлуке спроводити. Реч је о питању улазно-излазног документа за грађане Србије на Косову, нешто што се грађанима Косова дешава већ 11 година. А друга одлука је прелазак аутомобила са нелегалним таблицама на аутомобиле са легалним таблицама. Ово је такође потпуно легална одлука и заснована на до сада постигнутим договорима у Бриселу. Да, постојали су трендови нестабилности од стране криминалних структура на северу које подржава и режира Београд и гура Москва. Али сам убеђен да су безбедносне институције Косова, Министарство унутрашњих послова као носилац овог процеса, потпуно зреле, спремне и јаке да спроведу ове две одлуке - рекао је Свечља.

Свечља је упитан и за изјаве српских званичника који кажу да су Срби на северу дискриминисани.

- Искрено да вам кажем, не само да су исти људи, већ је то и исти језик из касних 80-их и раних 90-их. Исти људи који су изазвали четири рата у региону, наставили да владају Србијом, сада су се вратили на стару шовинистичку реторику и кроз овај покушај да, под један; одражавају потпуно лажну слику ситуације на Косову и под два; да мобилише радикалне елементе унутар српског друштва како би се они потом злоупотребили. Не ради се ни о каквој дискриминацији. Својим активностима нисмо уперени ни против једног грађанина, без обзира на националну или било коју другу припадност, Косовска полиција је ту да испуни своју уставну дужност, а то је успостављање реда и закона и то чини успешно без икакве дискриминације - навео је Свечља. 

Свечља је говорио и о безбедности Албанаца на северу земље.

- Верујем да су безбедни. Имамо довољно механизама да обезбедимо, гарантујемо безбедност и добробит за све грађане Републике Косово, укључујући и Албанце на северу - рекао је Свечља. 

Одговор Београда

- Данас су Аљбин Курти и Џељаљ Свечља показали да желе сукобе, написао је на Твитеру директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, након изјаве косовског министра унутрашњих послова Свечље да је косовска влада спремна да од 1. септембра без икаквог оклевања примени одлуку о реципроцитету са Србијом за регистарске таблице и личне карте.

- Договори их апсолутно не занимају. Срби на КиМ никада неће бити странци, нити су КМ таблице нелегалне. Нелегални су потези Куртија и Свећље, које им српски народ неће допустити. Криминалне уцене из Приштине неће проћи - написао је Петковић.

(Косово онлине)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".