Николсова, која је умрла 30. јула у 89. години, заслужна је за разбијање расних стереотипа и редефинисање холивудских улога црних глумаца на врхунцу покрета за грађанска права у САД, као једна од првих црнкиња која је приказала снажан филмски лик.

Сада је додата постхумном манифесту путника на стварном ракетном броду који носи колекцију бочица пепела и узорака ДНК десетина ентузијаста свемирских ентузијаста на њиховом последњем и вечном путовању око Сунца, рекли су организатори.

Датум лансирања још није одређен.

Међу осталим глумцима Звезданих стаза и главним људима чији остаци лете у свемир су Џејмс Духан, који је играо главног инжењера серије Скотија и креатор Звезданих стаза Џин Роденберија.

 

 

Такође ће се лансирати и остаци Роденберијеве супруге, Мајел Барет-Роденбери, која је у серији играла медицинску сестру Кристин Чапел, као и познатог научно-фантастичног уметника визуелних ефеката Дагласа Трамбула, чији се рад појавио у филмовима попут 2001: Одисеја у свемиру и Звездане стазе 1.

Лансирање организује Целестис Инц, компанија са седиштем у Тексасу која, у растућем комерцијалном свемирском сектору, нуди меру космичке бесмртности купцима који могу да приуште драматичан испраћај.

Целестис није открио цену овог лета, али наводи цене својих комеморативних свемирских летова на својој веб страници. Предстојећи меморијални лет биће на ракети Вулкан Кентаур, коју су заједнички развили Боинг, Локхид Мартин и "Унитед Лаунцх Аллианце" (УЛА).

 

 

Према плановима, више од 200 капсула које садрже људске остатке и ДНК, у ономе што Целестис назива својим Ентерприсе Флигхтом, требало би да уђе у горњи део ракете која ће летети у дубоки свемир, изван гравитационог привлачења Земље и Месеца, и на крају ући у вечну соларну орбиту, рекао је Чарлс Чефер, суоснивач и извршни директор компаније Целестис.

"То је прелеп споменик за њу, заувек", рекао је глумичин син Кајл Џонсон за Ројтерс. НАСА је унајмила глумицу 1970-их да помогне у регрутовању више маргинализованих група и жена у свемирску агенцију.

 

 

Била је утицајна у привлачењу талената као што су први амерички астронаут Сели Рајд, први црни астронаут Меј Џемисон и први црни шеф НАСА-е Чарли Болден.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".