Он је на ванредној конференцији за новинаре рекао да је по првим сазнањима за објављени снимак на којем се виде како особе под фантомкама пребијају мигранте одмах формиран стручни тим од припадника Дирекције полиције и Службе за унутрашњу контролу, који је упућен на терен.


Стручни тим је имао задатак да расветли случај и утврди о чем се ради, рекао је Милина.

- Одмах након првих радњи дошли смо до сазнања да су особе са снимке полицијски службеници интервентне полиције. С обзиром да постоји сумња у повреду службене дужности, упућено је решење о њиховој суспензији и у тоеку је покретање дисциплинског поступка - рекао је шеф хрватске полциије.

Додао је да истрагу спроводи и Државно тужилаштво, те да је интерес Хрватске да се овај случај расветли до краја.

- Не ради се о никаквом поступању у слободно време, него у радно време - рекао је Милина и додао да ће се испитати и зашто припадници полиције нису носили прописане униформе.

- За овај случај је досад пријављено троје службеника интервентне полиције. Њих тројица су деловали индивидуално - тврди шеф полиције.

Он је рекао да руководство полиције безрезервно штити полицијске службенике кад обављају пожртвовно и законито свој посао.

- Али, с друге стране за оне који се огреше о закон или друга правила морају да знају да ће сносити последице - рекао је Милина и додао да се годишње процесуира више од 400 полицијских службеника.

Што се тиче наводних полицајаца који кажу да им је овакво поступање наређено, Милина каже да су у том случају они дужни да пријаве кривично дело.

- И пре медијских навода смо пријављивали полицајце и за наношење телесних повреда против мигранта и за непријављивање кривичног дела - рекао је и напоменуо да је у случају 13 полицајаца поступак обустављен, а да су остали у току.

Упитан да ли ће преузети одговорост за овај инцидент, Милина је рекао:

- Ја сносим одговорност од првог дана рада у полицији на било којем послу на којем сам радио. Било је директора и пре мене и мој је посао да радим часно.

(Танјуг)