- Она у овом тренутку можда није могућа, али морамо радити на томе и ако престанемо о томе говорити нећемо постићи циљ - казао је Додик у свом обраћању на Кочићевом збору у Стричићима на Мањачи код Бањалуке.

Наводећи да "свет нису само Брисел и САД", он је нагласио да у свету има и других сила са којима се мора сарађивати.

- Нећемо као папагаји понављати оно што Брисел каже и нећемо следити њихове санкције Русији - навео је Додик.

Он је још казао да је "учествовао у одбрани Републике Српске", додавши да је РС данас стабилна и то у "условима немогућим за опстанак било ког ентитета па и РС".

- Међународне снаге од нас траже да се одрекнемо свог идентитета, па и Кочића - закључио је српски члан Председништва БиХ.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Петар Кочић био спреман да поднесе жртву у борби за слободу свог народа, без обзира на цену и последице које су за њега биле фаталне.

Фото: В. Трипић

 

- Немамо право да ћутимо, док неки нови Калај, непозван и ничим изазван, најављује ревизију историје у нашим школама. Немамо право да немо посматрамо процес развлашћивања Републике Српске, одузимање наше имовине и Уставом загарантованих права - казала је Цвијановићева.

Према њеним речима, као и у Кочићево доба, и сада странци желе да убеде људе на овим просторима да "нису зрели за демократију и самостално управљање, већ да им је и у 21. веку неопходан политички старатељ из иностранства".

- Дужни смо да се супротствимо таквом, потцењивачком односу према нашем народу који је слободу платио најскупљом могућом ценом - истакла је Цвијановић.

Према њеним речима, мир је императив руководства РС, али РС није спремна ни по коју цену да заборави прошлост и одрекне се себе.

На академији на Кочићевом збору говорио је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је истакао да "отаџбина мора имати будућност, за шта се залагао и Кочић", као и да српски народ треба да настави да баштини вредности о којима је писао Кочић.

(Агенције)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".