Ако је већ имате, или размишљате да је набавите врло је важно да је исправно чистите. Трајаће дуго, али само ако не будете правили ових седам најчешћих грешака:

1. Одгађате чишћење

Што дуже остаци хране или масноће која вам прсне док припремате јело остану на плочи, чишћење ће бити захтевније, а постоји и могућност да је неповратно оштетите. Зато треба да јој посветите пажњу одмах након сваког кувања. Исто важи и ако је плоча била у додиру с водом, јер не треба дуго да се на њој појави каменац.

Фото: Профимедиа

 

2. Чистите топлу плочу

Индукцијска плоча пре чишћења мора да се охлади! Ако у журби понекад игнориришете ово правило, обичну мрљу на њој можете додатно да погоршате јер топлота утиче на средство за чишћење. Уз то, остаци хране могу и да се запеку на плочи.

3. Користите абразивна средства

Средства за чишћење не смеју да садрже амонијак, хлор, киселине и остале нагризајуће материје. То се односи и на разне растворе, избељиваче, као и на средства за скидање каменца, рђе или било којих тврдокорних мрља. Само једна капљица може да нанесе штету!

Фото: Профимедиа

 

4. Чистите плочу оштрим предметима

Избаците из употребе грубе четке, стругалице и тврде сунђере за чишћење јер њима лако можете да направите огреботине на плочи.

5. Користите детерџент за прање суђа

Можда вам се чини да је ово логичан избор, али у њима се налазе разне материје за одмашћивање које често нису прикладне за вашу индукцијску плочу јер остаци детерџента стварају слој на плочи који ће дугорочно утицати на њен изглед (могу остати "мусаве").

Фото: Профимедиа

 

6. Опрезно са содом

Добро проверите у упутству за употребу и чишћење ваше индукцијске плоче да ли она сме да се чисти уз помоћ соде бикарбоне, односно средствима на бази соде. Неки произвођачи је изричито забрањују да се користи у ове сврхе.

7. Заборављате да је изгланцате

Ни ово никако не смете да радите. На крају сваког чишћења потребно је да индукцијску плочу одмах обришете и тако је осушите - чистом крпом (најбоља је она од микрофибера) или папирним кухињским убрусом.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".