Америчка свемирска агенција НАСА покушаће још једном, уз повољне временске прогнозе и након отклоњених техничких потешкоћа, да у наредним сатима лансира на Месец своју најмоћнију ракету икада, "Спејс лонч систем".

Полетање мисије Артемис I без посаде заказано је за 14:17 часова по локалном времену из свемирског центра Кенеди на Флориди, уз могућност одлагања до два сата ако буде потребно, преноси ББЦ.

Циљ летелице високе 100 метара биће да баци капсулу у правцу Месеца, нешто што се није десило од завршетка пројекта Аполо 1972.

Ако се мисија настави данас, капсула Орион фиксирана на врху ракете провешће 37 дана у свемиру, кружећи око Месеца с удаљености близу 100 километара.

Артемис I је пробни лет у свемир без посаде, али ако у мисији све буде по плану, онда ће Артемис ИИ, за који се очекује да буде лансиран 2024. године, сасвим сигурно носити људе.

НАСА је први пут у понедељак покушала да пошаље мисију Артемис I на Месец са Земље, али је лансирање одложено, како због временских проблема, тако и техничких које је морала у међувремену да отклони. У почетку се чинило да је један од четири главна мотора ракете превише врућ, иако се испоставило да је то само очитавање "лошег сензора", саопштила је НАСА, наводи ББЦ.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".