Док Новак обара светске рекодре у тенису, Јелена Ђоковић се максимало посветила њиховој деци Стефану и Тари. Васпитање малишана им је на првом месту, а супруга једног од најбољих тенисера свих времена недавно је открила да јој је једна књига потпуно променила неке ставове о родитељству.

Наиме, ради се о књизи др Шафали Сабари, популарне ауторке и експерта за родитељство, која покушава да споји западњачку науку са источњачком филозофијом. Ова списатељица се залаже за „свесно родитељство“ које подразумева да родитељи преиспитају своје раније вредности и уверења.

Принципе васпитања др Шафали примењују људи широм света.

- Ја сам престала да се борим са ћеркама око тога шта ће да једу. Раније сам се мучила, молила, постављала ултиматуме да прогутају кашику неког поврћа, а оне окретале главу са полусажваканом храном у устима - истакла је једна мајка која, која поштује смернице популарне ауторке.

Затим је применила потпуно другу тактику, која је дала сјајне резултате.

- Сад сам напунила фрижидер и оставу само комбинацијама здраве хране и пуштам их да изаберу шта ће да једу. Не само да је мање стреса, него ми је млађа пре неки дан први пут појела кувану шаргерепу - завршава ова мама.

Према речима Др Шафалим нема "преговарања" са децом у вези с количином сна, уредношћу простора или ограниченим коришћењем паметног телефона, таблета, рачунара, јер је важно да имају јасне и конзистентне границе у понашању, које узимају у обзир њихове потребе

Такође, њена препорука је да родитељи сваког дана медитирају 15 минута. Са друге стране, добро је познато да медитацију редовно практикују и Јелена и Новак.

Јелена је недавно и нагласила како никада децу не васпитава батинама. Труди се да их учи нове ствари на занимљив и креативан начин. Али, посебно је изненадила чињеница да Стефан и Тара не дувају свећице на рођенданским тортама.

Фото:АТА имагес

 

 

- Свећа је симбол несебичне жртве, она сагорева себе да би другима дала светлост и сјај. Она је симбол живота и просветљења, отклањања страхова и мрачних мисли из нашег ума и срца и предавању светлости Бога. Како смо онда усвојили традицију слављења рођења живота тако што гасимо свећу на торти док замишљамо жељу - закључила је.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Новак Ђоковић кроз каријеру - од 2003. па до данас

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".