У неке од највећих потрошача убрајају се фрижидери и веш машине. Они који поседују нове кућне апарате троше око 50 посто мање струје. Приликом куповине уређаја не треба водити рачуна искључиво о цени јер су они скупљи у већини случајева ефикаснији од оних јефтинијих.

Делотворност сијалица врло је ниска јер само пет до 10 посто потрошене енергије претварају у светлост. Идеалну замену чине штедљиве сијалице због вишег степена делотворности и бољег квалитета, односно дуготрајније су. Процењено трајање штедљиве сијалице је чак до осам пута дуже.

Фрижидери и замрзивачи су велики потрошачи енергије. Приликом куповине треба обратити пажњу на неколико чинилаца: величину, карактеристике и делотворност. Посебан је нагласак на величини. Већи фрижидери више и троше. Процењена величина фрижидера за једночлано домаћинство износи 100-140 литара простора, а за четворочлано искористиво је 50 литара по особи истог простора. Оптимална температура фрижидера износи седам степени. При тој температури намирнице ће бити довољно охлађене, а потрошња енергије биће мања него при нижим температурама.

Фото: Профимедиа

 

Други највећи потрошач енергије је веш машина. Користан је савет да се траже машине које имају опцију прилагођавања потрошње воде јер тако штеде и електричну енергију. Прање на високим температурама је боље избегавати. Рецимо прање на 95 степени је непотребно. Данашњи детерџенти уклањају мрље на температурама од 30 или 40 степени, а само за врло прљав веш машина се може подесити на максимално 60 степени. Смањење температуре при прању веша смањује и потрошњу електричне енергије за трећину.

Сушилица за веш је још један апарат који троши велике количине енергије. Саветује се да се веш суши природним путем. Ако то није могуће, треба обратити пажњу на неколико ствари. Потрошња енергије је мања при сушењу веша на 1200-1400 окретаја у минути. Ако купујете сушилицу за веш, размислите о куповини оне са сензором за влагу. Тај тип сушилице се аутоматски гаси након што се постигне одређени ступањ сувоће веша.

За машину за прање судова важе иста правила као и за веш, а то је мања температура, мања потрошња. Оптимална температура за прање суђа износи 50 степени.

Фото: Профимедиа

 

Шпорети на земни гас сматрају се најбољим уређајем за потрошњу електричне енергије јер троше чак 30 посто мање енергије од оних конвенционалних. Ако се томе дода употреба експрес лонца, потрошња струје је мања за 60 посто наспрам осталих лонаца.

Рачунари су следећи велики потрошач електричне енергије. Ако сте пред куповином рачунара, размислите о преносном компјутеру јер троши мање енергије од класичног компјутера.

Данашња технологија омогућава сваком купцу електричне енергије могућност праћења потрошње. На тржишту постоје монитори енергије који врло једноставно помажу у праћењу потрошње струје. Овај уређај функционише на начин да се прикључи на жељени уређај (на пример, веш машину), а потом приказује, али и предвиђа потрошњу струје. Врло је делотворан у откривању највећих потрошача струје. Посебно је погодан за коришћење у предузећима и пословним просторима. Приказом потрошње даје информације и о неким додатним чиниоцима: јесте ли угасили шпорет после изласка из куће, јесу ли сви уређаји били искључени, је ли дошло до нестанка струје.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".