- Донета је Уредба о ограничењу висине цена, одлука о забрани извоза, свакодневно су инспекције на терену, Војске Србије помаже у крчењу шумских путева како би се стабилизовала ситуација - рекао је Лакићевић, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике Србије.

Он је навео да, док се држава није укључила, пелет готово није било могуће купити и да је цена била вишеструко већа. Истакао је да ситуација није потпуно стабилна, али да пелета тренутно има више него почетком лета.

- Предузимамо све кораке да обезбедимо додатне количине сировог дрвета и јавног предузећа "Србијашуме" уз подршку Војске Србије, која помаже у крчењу шумских путева на територији општина Лебане, Брус, Књажевац и очекујемо у наредним данима да се још више стабилизује тржиште и да око 110.000 домаћинстава у Србији, колико се процењује да користи овај енергент, лакше дође до пелета - рекао је Лакићевић.

Додао је да је истовремено тражња за пелетом повећана за око 30 одсто у односу на прошлу годину и истакао да ће контроле бити настављење.

- Инспекције су на терену, до сада су координисане контроле биле у 81 локалној самоуправи, код 297 стоваришта, продајних места, фабрика пелета, прилазних путева, приватних плацева, пијаца. Од тога је код 227 субјеката утврђено да поседују сву документацију. Код оних код којих су утврђене неправилности, а њих је за сада више од 60, поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка и заплењена је роба - казао је Лакићевић.