То је, од маја ове године, када је Каталин Новак ступила на функцију председнице, постала титула њеног супруга Иштвана Вереша.

Међутим, упркос новом положају, од Вереша се не очекује да проводи много времена пијуцкајући чај са првим дамама, писао је мађарски портал telex.hu у мају ове године.

- Никада нећу бити спремна да се одрекнем суверенитета у националном контексту. У најбољем случају, ја то могу да урадим у оквиру своје породице, и то само за добробит Иштвана Вереша – који ће се сада наводно називати "првим господином". Али он ће остати Иштван Вереш. Намеравам да будем добар председник Мађарске – не добар за жену, већ добар председник јер сам жена - рекла је Каталин Новак у свом говору у Парламенту 10. марта пре него што је једва 90 минута касније изабрана за следећег председника Мађарске.

Супруг председнице Иштван Вереш тренутно води Дирекцију за финансијско тржиште и девизно тржиште у Мађарској народној банци.

Као председница, Новак – а са њом и њен супруг Иштван Вереш – улази у малу групу и у европској и у светској политици, јер је још увек ретка појава да нека држава има жену председника/премијера, чиме њен муж/партнер постаје први господин у земљи. Према протоколу, ово је назив који се користи за мужеве председница.

Мађарски закон не говори много о жени или мужу шефа државе, али у пракси се председнички супружници обично баве добротворним радом. Традиционално, жене претходних председника и премијера су све представљале хуманитарну или добротворну акцију која им је блиска на срцу, и провеле су добар део свог времена фокусирајући се на то.

Иако је у свом говору Новак наговестила да њен супруг највероватније неће преузети јавну улогу ("Остаће Иштван Вереш"), ако би то урадио, по закону има право на секретаријат од две особе за подршку његових јавних активности.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Колинда некад и сад - слике са мора

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".