Ако не желите да оставите утисак непристојне особе која задире у туђу интиму, брбљивца који је у стању да без размишљања, у секунди некога осуди, чак и увреди, онда треба да се држите неких општих правила бонтона како бисте увек били пожељан саговорник.

Вероисповест, политичка припадност, висина плате и дубоко интимне ствари су теме које, једноставно, не треба да вас занимају. Зато трајно из главе избришите следећа питања:

Зашто си сам/сама?

Промишљени, пристојни људи никад неће питати неког о његовом статусу везе јер знају да је то за многе осетљива тема. Уједно треба избегавати и фразу "још увек" јер заиста делује осуђујуће.

Још ниси ожењен/удата?

Разлози не треба да вас се тичу. Чак и код парова који су заједно годинама не значи да њихова веза мора да се заврши браком јер не желе сви да иду пред матичара.

Фото: Профимедиа

 

Зашто још немаш децу?

Питање хоће ли неко да има децу или не је врло осетљива тема за особу којој је постављено јер се можда дуго времена бори за потомоство или је пак пар из неких разлога одлучио да им живот без потомака више одговара, што често наилази на осуду средине. У оба случаја овим питањем се јако повређују осећања особе с којом разговарате јер њена одлука је само њена ствар.

Да ли си трудна?

Да је жена хтела да вам каже, већ би вам рекла. Постоји могућност и да се једноставно удебљала, што опет није ваш проблем, а ово питање баш може да је повреди.

Где је његов/њен тата?

Пречесто се поставља ово непотребно, некад и болно питање, које је једно од првих на листи забрањених. Заборавите на разговоре о приватном животу, ако неко жели да прича о томе, сам ће започети тему!

Зашто изгледаш тако мршаво?

Може се чинити као комплимент, признање да је дијета успела, али правило које треба да поштујете је да никад не коментаришете туђи изглед. Наиме, губитак тежине некад је изазван болешћу, поремећајима у исхрани, тугом, депресијом и то додатно може да узнемири особу којој је постављено овакво питање.

Фото: Профимедиа

 

Колико зарађујеш?

Хајде да обрнемо игрицу. Да ли ви волите да вам се постави ово питање? Наравно да не, зато га ни ви не постављајте другима. Оваква ствар не треба да вас се тиче.

Како ти је умрла вољена особа?

Питање је постало посебно актуелно током пандемије смртоносног вируса корона, али ни њега никако не би требало да постављате. Кад видите да је особа у жалости, недолично је да изигравате детектива аматера - од вас се тражи да је утешите, а не да је пропитујете.

Колико имаш година?

Људи се често не осећају пријатно кад их ово питате, нерадо одговарају или слажу. Многи ни не желе да говоре о својим годинама ни под тачком разно, а разлози су бројни – не морате баш ви да знате зашто је то тако.

Фото: Профимедиа

 

За кога гласаш?

Политика је увек била табу тема, а ово питање, вероватно сте сведоци и сами, често доводи до беспотребних полемика и свађа. Нико не воли да због својих уверења буде под лупом или осудом.

Које си вероисповести?

Као и политичко опредељење, вероисповест је искључиво приватна ствар! Никада не потенцирајте ову тему, осим ако је ваш саговорник први не спомене или ако вам је добар пријатељ.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".