Облине падавине уз температуре испод просека, очекују се већ данас, а променљиво време трајаће све до наредне недеље, објавио је Марко Чубрило, професор географије и заљубљеник у метеорологију.

Све већа количина влажног и нестабилног ваздуха од јуче је почела да пристиже у нашу земљу. Од средине дана јак хладан фонт прво ће захватити северозападне пределе региона доносећи кишу, грмљавину, али и јаче захлађење уз појачан, северозападни ветар.

Фото: П. Милошевић

 

- Хладан фронт ће се у току дана полако премештати на исток, а на њему ће почети развијање секундарног циклона. Грмљавинске нестабилности би у петак крајем дана и увече требале захватити северне и средишње пределе, док би над осталим деловима региона само понегде било локалних пљускова. У петак дневни максимум од око 17 степени на северозападу Хрватске до око 26 степени на југоистоку Србије - каже он.

За викенд и почетком следеће недеље уз даље спуштање хладног ваздуха уследиће утицај секундарног циклона који ће се преко Јадранског мора премештати ка Јонском и Егејском мору, наводи Чубрило.

Пљускови у целом региону

У суботу се средином дана очекује јаче погоршање које ће захватити западне и југозападне пределе доносећи кишу и грмљавину, а до краја дана погоршање би требало захватити највећи део региона, осим крајњег југоистока Србије.

- Дневни максимум у суботу кретаће се од само 12 степени на северозападу до око 20 на југоистоку региона. Наредних дана ветровито и променљиво уз повремену кишу, пре свега у недељу преподне, понедељак послеподне и у уторак средином дана. Максимуми ће бити испод просека и кретаће се од 12 до 18 степени. Дуваће појачан, северозападни ветар - пише Чубрило.

Од среде разведравање

Око наредне среде најављује сунчаније и суво време, уз мањи пораст дневних температура и врло хладне ноћи.

- Отопљење би требало потрајати до око 27. септембра, док затим стоји сигнал за ново погоршање. Променом времена која је већ започела улазимо у праву јесен и виши планински предели региона могу очекивати и први снег - закључује на крају.

Фото: Депосифото

 

Али, ту није крај. Ново погоршање времена очекује нас већ после 28. септембра, наглашава Чубрило.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".