Захтев школама да направе план уштеде енергије стигао је од Министарства рударства и енергетике, преко ресорног Министарства просвете. У допису се наводе да установе одреде лица која ће се старати о смањењу потрошње енергије, да се припреми план мера штедње у висини од најмање 15 одсто на месечном нивоу, као и да се сви запослени обавесте о мерама и препорукама за штедњу.

Свим установама дат је рок да до 15. септембра доставе Министарству енергетике план уштеде по месецима. Препорука за касније је да се једном месечно, до 15-ог у месецу Министарству достави извештај о реалиозацији плана уштеде, разлозима за одступање задатих уштеда, као и проблемима у спровођењу мера.

Форум београдских гимназија затражио је од Министарства просвете да том проблему приступи системски, а не да се одговорност пребаци на школе, запослене и директоре.

Фото: И. Маринковић

 

- Ако нас је корона изненадила и затекла неспремне, очекујемо од министра просвете да овом проблему, за који знамо већ више месеци, приступи крајње озбиљно. Сматрамо да Календар образовно – васпитног рада за ову школску годину није прилагођен актуелној енергетској ситуацији - наводи се у саопштењу Форума (синдиката запослених у београдским гимназијама).

Продужење зимског распуста

Из Форума позивају Министарство просвете да се хитно размотри неколико могућности које би могле допринети смањењу потрошње енергената. Предлажу да се ревидирати Календар образовно-васпитног рада продужавањем зимског распута и његовим померањем на другу половину јануара до половине фебруара уз мањи број дана пролећног распуста.

Фото: Н.Ж.

 

Сматрају да би уштеди енергената допринело и скраћење трајања часова са 45 на 40 минута, чиме ће се скратити боравак деце у школама за укупно један сат и десет минута, као и скраћење трајања часова са 45 на 30 минута током најхладнијег периода године.

- Форум београдских гимназија разуме и подржава предлоге за мере штедње, али сматрамо да су нам осим појединачних решења на нивоу школа, потребна и системска решења која подаразумевају одговорност оних који руководе сектором образовања - наводи се у саопштењу.

Министарство: Пратићемо енергетску ситуацију

У Министарству просвете кажу да су на иницијативу и захтев министарства надлежног за питање енергетике, упутили школама препоруке и мере за уштеду електричне енергије.

Напомињу да је препоруке и мере прописало Министарство рударства и енергетике за сва јавна предузећа, јавне установе (у које спадају и установе образовања), јединице локалне самоуправе, те да је реч о општим препорукама за уштеду електричне енергије у наредном периоду.

- Школе ће поступити по допису, сагледати своје могућности и обавестити Министарство рударства и енергетике. Осим тога Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће заједно са Министарством рударства и енергетике, пратити енергетску ситуацију и у складу са њом разматрати и предузимати системске мере (попут измена Школског календара) уколико буде било потребно, али је свакако важно да сагледамо могућност уштеда енергије и на нивоу појединачних установа - наводе из Министарства просвете.

(Euronews)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".