Хиљаде људи већ данима протестује широм Курдистана, одакле је 22-годишња Махса Амини, али и шире, а друштвене мреже преплављене су снимцима жена које пале своје хиџабе и секу косу у знак протеста.

Полиција се жестоко сукобила са демонстрантима, испаљујући сузавац и гумене метке, док су окупљени одговорили каменицама и бакљама. "Жене, живот, слобода" и "Смрт диктатору" главни су повици протеста.

Оно што ове протесте чини неуобичајеним је што трају већ неколико дана, што им се жестина не смањује и неочекивана феминистичка природа истих. Последњи протести овог опсега избили су пре три године када је влада подигла цене гаса.

Занимљив је и формат протеста - демонстранти се брзо појаве и брзо растурају како би избегли директне сукобе са полицијом.

Махса Амини ухапшена је у Техерану, где је дошла са својом породицом у посету родбини, када су је привела полиција за морал тврдећи да је прекршила правила о женском одевању, односно да није добро носила хиџаб.

Амини је приведена на "преваспитавање" а очевици тврде да је претучена у полицијском комбију. Када је пала у кому пребачена је у болницу где је и умрла. Полиција је њену смрт окарактерисала као несрећни случај, односно да се разболела у полицијском притвору.

Силина протеста приморала је иранске власти да обећају истрагу о смрти Махсе Амини. Државни медији извештавају о појединачним "инцидентима" и демонстрацијама мањег обима.

Есмаил Зареи Коуша, гувернер северозападне провинције Курдистан, рекао је да су три особе умрле на “сумњив начин“ током “илегалних протеста протеклих дана“, пренели су медији блиски властима.

- Истраге су показале да су ти људи упуцани и убијени од оних који раде против система, оружјем које не користе ниједна сигурносна служба, нити снаге за спровођење реда у провинцији - рекао је он.

Међу убијенима је, наводно и једна жена која је упуцана у главу.

Према његовим речима, једна особа убијена је у Дивандареху, друга је остављена у аутомобилу близу болнице у Сакезу, а трећа “сумњива“ смрт се истражује, пише Ал Џазира.

Људи треба да буду опрезни, јер “антиреволуционарне“ групе користе име Махсе Амини за постизање властитих циљева, упозорио је Коуша.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".