Влада Немачке реаговала је на снимке на којима се види како припадници хрватске полиције на граници врше насиље над мигрантима у акцији њиховог враћања на територију Босне и Херцеговине, а поручено је како је злостављање избеглица и миграната од стране граничара неприхватљиво.

Кристофер Бургер, помоћник портпарола Министарства спољних послова Немачке, изјавио је на конференцији за новинаре у Берлину да би све врсте заштите граница требале бити у оквиру хуманитарних стандарда под свим условима, и да се треба придржавати законодавства Еуропске уније (ЕУ) и међународних закона.

Бургер је коментарисао и узнемирујуће кадрове на којима маскиране особе са фантомкама, за које је касније потврђено да су хрватски полицајци, ударају мигранте и насилно их усмеравају на територију Босне и Херцеговине.

Поштовати ​​темељне европске вредности

- Извештаји и фотографије забележили смо с великом забринутошћу. Важно је да националне власти брзо и свеобухватно реше овај случај. Злостављање избеглица и миграната од стране граничара је неприхватљиво. Свака заштита границе мора, у свим околностима, задовољавати хуманитарне стандарде, бити у складу с важећим међународним и европским правним одредбама и поштивати ​​темељне европске вредности - поручио је Бургер.

Више медијских кућа, међу којима немачки часопис Шпигел, програм Монитор немачког Првог телевизијског канала АРД, француски лист Либератион,те хрватски РТЛ провели су истраживање у Хрватској и Грчкој током више од осам месеци и документовали насиље над мигрантима.

Огласио се и Пленковић

Након што су у медијима објављени снимци премлаћивања миграната, огласио се министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић те казао да је утврђено да се ради о полицијским службеницима.

- Хрватска, као уређена држава, поштује законе и међународне прописе и не желимо бити држава која има проблема с међународним правним прописима. Имамо задатак да штитимо своју границу, спречавамо илегалне миграције и ценимо улогу хрватске полиције која штити границу - прокоментарисао је премијер Андреј Пленковић.

- Пуно је питања. Што се тиче ранијих таквих најава, укључујући и стране медије, на свако смо одговорили изјавом у којој смо изнели своје ставове о томе шта се евентуално догодило. Желим рећи, и тада и данас и у будућности, да када је у питању било каква злоупотреба овлаштења, за то нема места у хрватској полицији. Кад год имају доказе, хрватска полиција предузима мере и санкционише своје припаднике. Немамо и нећемо имати толеранцију за било који облик злоупотребе овлашћења. И у овом случају учинићемо све да утврдимо шта се догодило - рекао је министар полиције Давор Божиновић.

Енглески Гардијан писао је о случају наводне злоупотребе четворице Авганистанаца, од којих је једног пре тачно годину дана силовала филијала на државној граници, а Јутарњи лист је недвосмислено доказао да су исти људи прошли кроз систем хрватских институција.

 

(Ал Џазира Балкан)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".