Кумство спада у духовно сродство. Кум се бира при крштењу, као духовни отац детету и на венчању, као сведок ступања две особе у брак.

Када кажемо кум или кума - прва асоцијација која већини пада на памет је пријатељ за цео живот, који вас никада неће издати, и на кога ћете моћи да се ослоните у сваком тренутку. Управо се кумством пријатељска веза подиже на много виши ниво, постајете као породица. За Србе, то је светиња!

Фото: Профимедиа

 

А да ли сте се некада запитали шта се дешава, уколико не прихватите кумство?

Једно од веровања гласи да ако одбијете да будете кум на венчању, кроз живот ће вас пратити несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

Осим несреће у љубави, одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља. Такође се верује да особа која не пристане да кумује на крштењу детета никада неће имати "порода", јер није био спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

Фото: Профимедиа

 

Верски аналитичар Живица Туцић је навео да се кум при крштењу детета заклиње пред Богом да ће бринути о том маленом животу, што би, како каже, требало да значи да ће он преузети сву одговорност и бригу о детету, ако се родитељима нешто догоди.

- То је морална одговорност кума, да о детету које је крстио води рачуна. Уколико се нешто деси, по хришћанском правилу, он постаје старатељ тог детета. Али, мислим да се по закону старатељство додељује ближим рођацима - закључио је овај верски аналитичар.

Нажалост, у данашње време прва помисао када нас неко пита да ли хоћемо да будемо кум/кума, јесте да ли имамо довољно новца да оправдамо у потпуности ову улогу у животу драгих нам људи.

Фото: Профимедиа

 

– Може се лако десити да човек кума бира према материјалном стању, не би ли тако себи у блиској будућности прибавио корист. Е, ни то није утемељено у православљу – јасан је архимандрит Никитовић.

Добро позната изрека да „кум није дугме“ може се често чути код нас. Зато, уколико вас неко одабере за ту врло важну животну улогу, будите поносни и уживајте у свему што кумство доносе, без оптерећења око материјалних ствари, јер је то, пре свега, нераскидива духовна веза.

БОНУС ВИДЕО:

(Најжена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".