Та кинеска покрајина се суочила са најгорим поплавама овог месеца од почетка праћења тих података, изјавио је метеоролошки званичник Ванг Вењи на конференцији за новинаре, додајући да је просечна количина падавина у октобру била 13 пута већа него у истом периоду у једној нормалној години, преноси ЦНН.


Најмање 1,75 милиона људи погођено је поплавама, које су проузроковале урушавање најмање 19.500 кућа и озбиљно оштетиле још 18.200 домова, изјавио је локални званичник за ванредне ситуације Ванг Кируи.

Три особе се и даље воде као нестале.

Обилне падавине и поплаве изазвале су директан економски губитак од преко 5 милијарди кинеских јуана (775 милиона долара) у провинцији.

Обилне кише присилиле су и затварање 60 рудника угља у Шансију, наводи се у саопштењу које је у суботу објавио биро покрајинске владе за управљање ванредним ситуацијама.

Покрајина Шанси је највеће кинеско рударско чвориште, које чини четвртину производње угља у земљи.

Покрајинске власти већ су намениле 50 милиона јуана (око 7,7 милиона долара) за помоћ у контроли поплава и за обнову, јавио је кинески државни медиј ЧТВ.

Ово није први пут ове године да су Кину погодиле разорне поплаве. Више од 300 људи погинуло је након што су рекордне кише погодиле централну Кину у јулу, потопивши читава насеља у Џенгџоу, главном граду провинције Хенан, и оставивши путнике заробљене у вагонима метроа.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".