Словачки парламент данас је ратификовао улазак Финске и Шведске у НАТО.


Финска и Шведска су ове године затражиле да се придруже НАТО као одговор на руску инвазију на Украјину, подсећа се у извештају Ројтерса.

Након што је Словачка ратификовала приступање ове две земље НАТО, само Мађарска и Турска би још требало да дају сагласност за проширење алијансе.

Турска је била против приступања две нордијске државе уз оптужбе да су Шведска и Финска увеле Анкари ембарго на оружје и подржавају групе које Турска сматра терористичким.

Ипак на летошњем самиту НАТО Мадриду ове три земље су потписале споразум о укидању вета Анкаре у замену за обећања Шведске и Финске да ће се борити против тероризма и уз упозорење Турске да ће блокирати кандидатуре за чланство ако обећања не буду испуњена.

У парламенту Словачке од 150 посланика данас је 126 подржало улазак Финске, а 124 приступање Шведске.

Док североатланства алијанса јача своје источно крило, Словачка, која се граничи са Украјином, пристала је да буде домаћин борбеној групи НАТО, а влада премијера Едуарда Хегера снажно подржава Украјину од почетка рата са Русијом.

Међутим подршка словачке јавности није тако изричита, показали су резултати анкете која је спроведена у септембру, а према којима незнатна већина подржава Русију у рату са Украјином.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Сана Марин - премијерка Финске која се залаже за чланство у НАТО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".