У Јужној Америци и Азији људи су годинама користили листове стевије за заслађивање пића као што је чај. За терапију против пушења потребно је само да нанесете неколико капи стевије директно на језик кад год осетите жељу да пушите.

Овај једноставан ритуал тренутно и драматично убија жудњу за димом. Понављајте овај поступак 21 дан. После овог времена не би требало да вас било шта вуче да посегнете за цигаретом. Стевију у праху или течном облику можете потражити у супермаркетима и продавницама здраве хране.

Здравствене предности стевије

Иако је заправо вишегодишња, стевија се најчешће гаји као једногодишња биљка јер је отпорна на ниске температуре и мраз.

Фото: Профимедиа

 

Красе је лепи, зелени, благо заобљени листови дужине око 5 центиметара, који су заправо примарни разлог за његово гајење и у којима се крије највећи потенцијал ове биљке.

Садрже осам врста гликозида, од којих су најважнији стевиозиди и ребаудиозиди. Поред гликозида, ова биљка садржи и многе друге важне хранљиве материје, попут витамина; А, Б, Ц, минерали калијум, калцијум, магнезијум, гвожђе, цинк и хром и полифеноли, танини и етерична уља.

Стевија је вероватно најбољи извор природног шећера за све оне који не могу или не желе да једу рафинисани шећер. Погодан је за оне који покушавају да смршају, дијабетичаре, особе на антикандида дијети, као и за рак и друге болести код којих је важно ограничити унос рафинисаног шећера.

Важно је нагласити да његовом применом није забележена појава штетних нежељених ефеката, као што је то случај са вештачким заслађивачима. Захваљујући свом саставу, ова скромна биљка погодује превенцији и ублажавању бројних здравствених тегоба.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".