Вакцина против хуманих папилома вируса (ХПВ) је ефикасна, сигурна и поуздана, јер у више од 90 одсто случајева штити од добијања рака грлића матрице, посебно ако се зна да је ова болест све учесталија код женске популације - рекао је у Чачку, у оквиру кампање "Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ" проф. др Предраг Саздановић, државни секретар Минстарства здравља и најавио да ресорно минстарство планира организацију скринига грлића материце, дојке и дебелог црева. 

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање, проф.др Сања Радовић-Шкодрић, на истом скупу нагласила је да је веома значајно информисати општу јавности, пре свих, родитеље и децу узраста од 12 до 19 година о значају ХПВ вакцине у превенцији тешких болести, какав сигурно јесте рак грлића материце:

Фото: Промо

 

- Република Србија ове године издвојила је 53 милиона за 26 иновативних лекова. Први пут је, за најзначајнији део нашег становништва, децу, стављен иновативни лек за превенцију, а то је управо ХПВ вакцина. Едукација становништа је веома битна посебно у срединама које су недовољно информисане о важности превенције и вакцинације. Потребно је да педијатри стрпљиво и темељно објасне деци и родитељима о каквој вакцини је реч. 

У Србији је до сада дато 9.150 доза вакцине против ХП вируса, од тога највише у Београду, 3.300, у Новом Саду 760, Нишу 590, док је у Чачку одзив значајно мањи, 250. Од тог броја, 4.550 вакцина добила су деца од 9 до 14 година, а 4.600 деца узраста од 15 до 19 година.

И. К.

Фото: Министарство

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".