Огромни бубрежни каменац или камен у бубрегу био је заглављен у телу човека два месеца, написао је он у виралној објави на друштвеној мрежи Редит, која је кружила интернетом последњих дана. Мушкарац је трпео несносне болове током наведеног периода, али је успео да се реши муке после операције. Објавио је и фотографију свог камена, а као поређење, у шали је крај њега ставио банану.

- Хвала богу, није права банана - одговорио је на питање и открио да је посреди бомбона у облику банане. Камен је велик, али и даље није ни до колена болним рекордерима.

Фото: Редит принтскрин

 

Титула највећег камена у бубрегу на свету или најтежег бубрежног каменца "освојена" је пре више од десет година. Гинисова књига рекорда у 2021. објавила је на Твитеру да је најтежи камен тежио 620 грама. Уклонили су га лекари из човека у Пакистану по имену Вазир Мухамад 2008. године.

Године 2019., извештај о случају објављен у часопису Internacional Medical Case Reports Journal описује бизаран случај 32-годишњег мушкарца који је имао велики камен уретера. Пронађен је рендгенским снимком који показује велики бубрежни камен дуг око 14 центиметара и тежак 106 грама. Стање је лечено комбинацијом отворених и ендоскопских техника.

Бубрежни каменац сачињен је од честица налик кристалима састављених од минерала и соли које се стварају унутар бубрега. Стручњаци тврде да су нездрава исхрана, прекомерна телесна тежина, одређена медицинска стања и медицински додаци неки од безбројних узрока стварања камена у бубрегу. Међутим, анегдотски докази и медицински подаци показују да су пење врло мале количине воде и унос превише соли или шећера главни узроци стварања бубрежних каменаца.

Најочитији симптоми постојања каменца у бубрегу укључују неподношљив или јак бол испод ребара, која се шири у доњи део стомака и подручје препона.

Иако се каменци чешће појављују код мушкараца, број жена које оболевају од бубрежних каменаца повећава се током задњих 10 година. Бубрежни каменци већином погађају људе старости од 20 до 40 година.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".