Како би био пуштен на превремену слободу, након више од издржавања две трећине казне, Лукић је морао да се обавеже на одређена ограничења која би, уколико их прекрши значила да ће се вратити у затвор.

Фото: Д. Дозет

 

Генерал је осуђен за злочине на простору Косова и Метохије, па му је забрањено да путује у јужну српску покрајину под било којим условима. Не сме да даје изјаве у којима негира злочине над којима суд у Хагу има надлежност, а почињени су на простору бивше Југославије. Забрањено му је слагање или величање особа које је Хашки трибунал осудио.

Фото: Танјуг/АП

 

О предмету или суђењу у Хагу, као и о било ком аспекту ратова на просторима бивше Југославије који су били предмет његовог процеса, не сме да разговара ни са ким ко није његов адвокат.

Обавезао се да неће ступити у контакт са жртвама, али ни са сведоцима који су сведочили у његовом (али и другим) предметима пред судом у Хагу, ни са члановима њихових породица. Обавезује се да их неће директно или индиректно повредити, нити застрашити.

Фото: З. Јовановић

 

Лукићу је такође забрањено да прекрши било који налог суда и да ни на који начин неће открити идентитет сведока.

Уколико жели да путује ван Србије, мора о томе да обавести суд, који би то прво морао да одобри. Уколико би прекршио ову обавезу, Лукића би Србија морала да ухапси.

Фото: З. Јовановић

 

У политичким процесима је Лукићу дозвољено учествовање искључиво у виду гласања, односно не сме учествовати у било каквој другој врсти политичког активизма.

Уколико поседује ватрено (или друго) оружје за које је потребна дозвола, он ће морати да га преда надлежнима.

Споразум о пуштању Лукића власти у Србији су се обавезале да ће одредити повереника који ће надзирати да ли се Лукић придржава наведених услова.

(Новости)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".