Ипак, највише пажње привлачи изборна утакмица за председника Републике Српске у којој постоји оштро трвљење између два водећа кандидата - Милорада Додика и Јелене Тривић.

Обе стране су прогласиле изборну победу, ЦИК на основу досад пребројаних гласова (нешто више од 80 одсто) каже да је Додик у предности, а из СДС-а траже да се избори "понове у Добоју и на великом броју бирачких места у бројним градовима и општинама".

Док ЦИК не саопшти коначне резултате, остаје нам да се само запитамо - ко су заправо кандидати за председника Републике Српске, Јелена Тривић и Милорад Додик?

Фото: Танјуг/З. Жестић

 

 

Јелена Тривић биографија

Јелена Тривић рођена је у Бањалуци 1983. године.

Јелена Тривић образовање

Основне студије завршила је 2006. на Економском факултету у Бањалуци као један од најбољих студената генерације. Магистарске студије завршила је 2007. на Економском факултету у Болоњи. 

Докторску дисертацију под називом „Нов протекционизам у условима економске кризе“ одбранила је на Економском факултету Универзитета у Београду у новембру 2013.

Учествовала је на бројним научним скуповима у региону и свету и објавила је више од 30 научних радова у домаћим али и страним публикацијама.  Добитница је неколико награда и признања у току студија и за бављење научним радом.

Јелена Тривић и политика

Упркос успешној академској каријери, Јелена Тривић одлучила је да се бави политиком због, како каже, "жеље за променом у друштву".

Јавно је подржала групу "Правда за Давида" у борби за истином о трагичној смрти бањалучког студента Давида Драгичевића, а оштро је осудила реакције МУП-а Републике Српске који су ухапсили грађане окупљене на Тргу Крајине, укључујући и родитеље настрадалог младића.

Члан је Економског савета и Главног одбора Партије демократског прогреса у Бањалуци. На Општим изборима 2018. године изабрана је за посланика у Народној Скупштини Републике Српске, када је изјавила да ће се одрећи плате коју је примала на Економском факултету.

Јелена Тривић породица

У браку је са Дејаном Тривићем са којим има синове Арсенија и Страхињу.

Фото: Ј. Илић

 

 

Милорад Додик биографија

Милорад Додик је рођен 1959. године у Бањалуци.

Милорад Додик образовање

У званичној биографији се наводи да је основну школу завршио у Лакташима, а средњу у Бањалуци.Дипломирао је 1983. на Факултету политичких наука у Београду.

Милорад Додик - почетак политичке каријере

У периоду од 1986. до 1990. године, као најмлађи функционер тадашње СФРЈ, изузетно успешно  обавлјао више важних функција у Општини Лакташи, између осталог функцију председника Извршног одбора Општине.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Наглашава да је "у политику ушао из револта", јер "није био задовољан како су то радили други".

Милорад Додик каријера

У Народну скупштину Републике Српске као посланик изабран 1997. године, а годину дана касније, 1998. године, изабран је за председника Владе Републике Српске. Ову функцију обављао је до јануара 2001. године. У фебруару 2006. Додик по други пут преузима дужност председника Владе Републике Српске.

Милорад Додик - одликовања и пасош Србије

У јулу 2014. званично је добио пасош Србије. 

Милорад Додик добитник је више признања и одликовања, од којих су најважнији Орден Немањића, Орден Републике Српске на ленти, Орден Петра Великог са лентом, који дођељује Национални комитет друштвених признања Руске Федерације за изванредан допринос унапређењу руско-српске сарадње.

Српска православна црква одликовала га је орденом Светог Саве првог реда, а Јерусалимски патријарх му је доделио Свети крст чувара Христовог гроба. Почасни је грађанин више градова у Републици Српској.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".