Бивши високи представник Валентин Инцко је пред крај мандата наметнуо измене кривичног закона БиХ којима се уводи кривична одговорност за негирање геноцида и других злочина пресуђених на домаћим и међународним судовима.


- Проглашавам закон о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси закон о допуни кривичног закона БиХ који је Народна скупштина РС усвојила на двадесетој посебној седници одржаној 30. јула 2021. године - наведено је у указу Жељке Цвијановић, а преноси Клиx.ба.

У члану 1. се каже да се “одлука високог представника неће примењивати на територији РС”.

У члану 2. пише да “надлежни органи Републике Српске неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника, а у члану 3 се прецизира да ће закон Републике Српске ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику РС.

Осим овог указа, председница Републике Српске је потписала и указ о проглашавању закона о допунама кривичног закона РС у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

- Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године - пише у закону.

Ако је ово дело извршено - на начин да се РС означава као агресорска или геноцидна творевина, или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће бити кажњен казном затвора од шест месеци до пет година - стоји у тексту новог закона.

Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од две до десет година.