Он је данас, по повратку, затекао разваљена улазна врата и преметачину по кући из које су му нестали бројни кућни апарати.

Опљачканог Тошића одмах је обишао председник Привременог органа општине Исток, Коста Белошевић, који му је понудио потребну помоћ и подршку.

- Посебно забрињава чињеница да последњих дана расте број инцидената усмерених ка Србима, којих од доласка Аљбина Куртија на власт сада има већ 230, због чега је неопходно веће и видљивије ангажовање међународних мисија на заштити права, живота и имовине Срба на КиМ - поручују из канцеларије за за Косово и Метохију.

Највеће повратничко село на КиМ, Осојане, је често било на мети напада и пљачкаша, са очигледном намером да се Срби повратници застраше и протерају из својих домова и да се осујети сваки даљи повратак Срба на простор Косова и Метохије, наводе у саопштењу.

Фото: Приватна архива

 

 

Канцеларија за КиМ изражава посебну забринутост због овог случаја, јер су Срби повратници једна од најосетљивијих категорија становника.

- Сама чињеница да је стопа повратка расељених Срба на КиМ мања од два одсто, што је најмања стопа у постконфликтном подручју на свету, довољно говори о тешким условима живота и безбедности за наш народ, па зато упорно позивамо међународне мисије које делују на КиМ да на основу манадата неодложно повећају ниво безбедности наших људи, посебно у српским енклавама - наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Случај из Осојана пријављен је надлежним органима, уз захтев да се пљачкаши у најскоријем тренутку приведу правди, како би се показала елементарна брига за живот Срба на КиМ и ефикасност, како институција у Приштини, тако и међународних мисија.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".