Павле Вуисић је био југословенски и српски глумац којег памтимо по култним улогама које је одиграо у бројним фимовима и серијама, а само неке од њих су „Ко то тамо пева“, „Маратонци трче почасни круг“, „Повратак отписаних“ и многим другим.

Фото: Архива Новости

 

Рођен је 10. јула 1926. године на Цетињу. Преминуо је 1. октобра 1988. године у Београду. Павле је остао упамћен као симпатични "намћор" али мало људи зна да је имао брата који је исто био глумац.

Душан Вуисић је играо у 40 филмова, али скоро никада није добијао главне улоге.

Фото: Данило Цветановић

 

Пре него што је упловио у глумачке воде, био је активни официр југословенске ратне морнарице, као капетан торпедног чамца.

Фото: Википедија

 

Заједно са Павлом је глумио у филму "Шешир професора Косте Вујића" из 1972. године, а затим и у серијалу "Повратку отписаних" - фанови серије сећају га се по епизодној улози машиновође, где је играо Јефту у сцени када Лане Гутовић, улази на станицу како би пријавио да су комунисти преузели министарски аутомобил.

Фото: Архив Новости

 

Тек касније дознало се да њих двојица нису били у добрим односима и да су били потпуно различити. Оно што је занимљиво да је Павле избацио слово ј из презимена, док га је Душан задржао.

Павле Вуисић је рођен 1926. године на Цетињу. Отац му се звао Миша, а мајка Радмила. Са само 18 година Павле је учествовао на Сремском фронту. 

Студирао је право и повремено се бавио новинарством. Био је новинар Радио Београду, а прве глумачке кораке је направио у Панчевачком позоришту. Премда није успео да упише Академију за позориште, филм, радио и телевизију (данашњи ФДУ), то га није спречило да изгради веома успешну телевизијску и филмску каријеру.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

Његови савременици кажу да је био боем и особењак, да никад није прихватао улоге које му се не допадају и да је умео добро да наплати свој труд и рад. Био је и талентован песник, али никад није објавио нити једну своју песму, него би их исцепао пре него што би их било ко прочитао. Захваљујући његовој супрузи данас имамо прилику да прочитамо неке његове песме које је успела да сачува.

Кажу да је био један од најплаћенијих глумаца и да о свом хонорару никад није преговарао. Међутим, често би га остављао у кафани или давао другим људима. Волео је алкохол и кафану, али је мир проналазио на реци Сави.

Фото: Архив Новости

 

Премда га је председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) Јосип Броз Тито много ценио, Вуисић никад није желео да се упозна са њим. Међутим, његови пријатељи су испричали да су га Титови сарадници једне прилике киднаповали како би га представили другу Титу.

Наиме, пронашли су га поред Саве у купаћим гаћама и мајици и повели га на разговор са Титом. Када су му дали одело да се обуче, он је одбио, па је наводно неколико сати причао са председником одевен у мајицу и купаће гаће.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".