Марија Г. ухапшена је 3. октобра, када су по њу дошли полицајци. Одређен јој је притвор до 30 дана због сумње да је починила тешко дело против здравља људи, за што јој прети до 12 година затвора

Марија Г. (72) из Ћуковина ухапшена је због сумње да је продала отровне печурке на шабачкој пијаци, због којих је једна особа преминула, док је деветоро њих на лечењу.

Село Ћуковине се налази тридесетак километара од Шапца, а ово место окружено је шумама где мештани редовно беру гљиве за себе, али и за продају. Ухапшена старица је то радила годинама радила, све док није направила кобну грешку.

Та кобна грешка довела је до тога да 10 особа затраже лекарску помоћ због тровања. Комшије ухапшене старице у разговору истичу да су шокирани због свега, али и да „баба Марија сигурно никога није желела да отрује“.

- Страшно је то што се догодило, али то је несрећни случај. Није Мара хтела да отрује никог, па те печурке су јели и у њеној кући, њен син, снаја, унуци… Па никог она није хтела да отрује. Она је стара, креће се уз помоћ штапа, вероватно и слабије види и у полумраку шуме је направила грешку, помешала јестиве гљиве са отровњачама - објашњава један од мештана Ћуковина.

Ове године су печурке нарочито родиле, а како кажу становници Ћуковина, „на џакове су могле да се беру“. Као и сваке године, у бербу је кренула и Марија, или Мара, како је још зову комшије.

- Није имала потребе да то ради, син Ивица и снаја Светлана брину о њој, остала јој је и пензија од покојног мужа Александра. Али, волела је да заради још неки динар. Једноставно, волела је да буде активна, да се креће међу људима - објашњава један од комшија из Ћуковина.

Марија Г. ухапшена је 3. октобра, када су по њу дошли полицајци. Одређен јој је притвор до 30 дана због сумње да је починила тешко дело против здравља људи, за што јој прети до 12 година затвора.

Надлежни су реаговали тек пошто су први пацијенти са знаковима тровања пребачени у тешком стању на ВМА, иако су пре тога Шапчани данима упозоравали на друштвеним мрежама да су се на пијаци појавиле отровне печурке.

- Славили су пунолетство детета недавно, па је баба Марија хтела да унучету да неки динар. А те печурке су се јеле и у њиховој кући, а сада више деца неће ни на пицу да их ставе, толико су им се смучиле. Жао им је због свега и они само желе да се све што пре заврши и да се Марија што пре врати кући - објашњава једна рођака.

Марију Г. нико од породице није видео од када је ухапшена, само је унук однео преобуку и лекове у полицију. Бака Мара је приведена у папучама, а до полицијске станице је ишла уз помоћ штапа.

Испред пијаце у Шапцу, где је и Мара продала отровне печурке, већ данима нико нити купује нити продаје гљиве, све је ухватио страх.

У овом крају, одакле је ухапшена старица, највише се једу три врсте гљива: медведара, како зову вргањ, млечнице и рујнице. Конзумација рујница је опасна за оне који не познају довољно гљиве, јер је њој јако слична бела пупавка, једна од најотровнијих гљива на нашим просторима.

(Нова)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".