Бројни фактори утичу на квалитет косе и њну негу. Једни од њих су квалитет воде, производи који се користе за прање и негу косе, али они главни су тип косе, кожа главе и квалитет косе. Мишљење стручњака би било да косу треба прати два до три пута седмично. Имајте на уму да је чиста и негована коса, некада најбоља фризура.

Треба узети у обзир дапостоје различити типови косекао што постоје и различити типови коже главе. Неком је природно кожа маснија, неком сувља. Стручњаци некада препоручују и да сами прегледате кожу главе, да видите да ли црвена, да ли има перути.

– Кожа главе може да упућује на упале, које могу некада да доведу до губитка косе – упућују дерматолози.

Фото: Тикток принтскрин/ golabbeauty

 

Равна коса или локне

Након коже главе, други одлучујући фактор када је нега у питању јесте тип косе. Препоручује се да се природно равна коса се пере чешће од коврџаве. Нема никаквог слепог правила, али верује се  равна коса пре масти више од коврџаве. У овом случају покушајте на свака два дана да перете косу. Узмите у обзир да се оваква коса понекад брже масти, ако је често перете.

Уколико имате благо таласасту косу, која се теже масти, препоручује се прање два до три пута седмично.

Перут

Перут је показатељ да косу не перете довољно или не на прави начин. Може да се појави уколико нисте добро испрали шампон, регенератор, паковање за косу. У тежим облицима перутања коже главе може да изазове и благу бол. Перут може бити и знак  суве косе. У неким случајевима је потребно много труда како бисте уклонили перут. Кожа се суши, љушти, опада и онда долази до перутања. Савет је да се одговарајућим шампоном коса пере два до три пута седмично.

Масна коса

Осим поменутих фактора стрес је један од узрока машћења косе. Понекада је у питању и наследни фактор. Препоручује се благ шампон за масну косу, који неће исушити косу. Стручњаци саветују да неке особе које имају масну косу често западају у зачарани круг. Што више перу косу, она се више масти, зато се не саветује свакодневно прање. Савет је да се бира благ шампон који неће исушити теме.

Фото: Профимедиа

 

Сува коса

Коса може постати сува од бланша, свакодневног пеглања или обликовања. У неким случајевима сува коса указује на чињеницу да су вашем телу потребни додати минерали чак да не пијете довољно воде.

Сув ваздух, сунчање може додатно осушити косу. Пречесто прање косе може условити суву косу. Хормони такође могу утицати да се коса оштети уколико дође до дисбаланса.

Гелови, лакови и многи други препарати озбиљно могу да исуше косу. Савет је оваква коса да се пере два до три пута недељно.

Уколико патите од перути у комбинацији са сувом косом, онда је добро користити шампоне са антибактеријским супстанцама, које могу уклонити бактерије и смањити инфекције. Препорука су биљни шампони, без сулфата и парабена.

Фото: Профимедиа

 

Нормална коса

Већина стручњака је сагласана да уколико имате норман квалитет косе, што значи да се не масти брзо, али да није ни сува и ломљива и здраву кожу главе, перете косу два пута седмично. Уколико не тренирате сваки дан или се много знојите ово је сасвим довољно да имате уредну, лепу и сјајну косу.

(Alo)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".