Градоначелник Вуковара Иван Пенава изјавио је данас, коментаришући долазак патријарха српског Порфирија у Вуковар на дан обележавања 31. годишњице од погибије Блага Задре, да је то "корак у погрешном правцу".


- Направљен корак у погрешном правцу је дефинитивно линија коју ја лично и, верујем, велик број Хрвата не можемо прећи, нити ћемо прећи - рекао је Пенава, преноси Индекс.хр.

Градоначелник Вуковара је рекао да је долазак било кога испред Српске православне цркве након што је, како тврди "Српска православна црква дозволила себи да прокламује једног радикалног четника у лику и делу Војислава Шешеља, осуђеног хашког злочинца, говори довољно само за себе."

- Дакле, с тим чином је, барем што се мене лично тиче, направила један корак у погрешном правцу - казао је Пенава.

Такође је рекао да је више очекивао од Цркве и њених поглавара који би требало да прокламују заједништво и мир.

- Требало је да буду пуно продуховљенији и пуно мудрији. Те браде дуге би требало ипак да значе и да симболизују некакву мудрост, просветљеност. Нажалост, доживели смо поново у реализацији Српске православне цркве уместо вере и љубави и екуменизма искључиво и ону истинску непатворену рефлексију српске хегемоније - казао је градоначелник Вуковара.

Патријарх српски Порфирије је у дводневној посету Епархији осечкопољској и барањској, током које је данас у Саборном храму у Вуковару служио свету литургију са чином освећења и троносања храма.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".