Некада се улично осветљење постављало и правило од гасних лампи које су захтевале ручно паљење.

Неколико стотина година касније све је постало електрично, а сад све већи број земаља прелази на ЛЕД решења за кућно, али и улично осветљење.

Са једне стране, ово је штедљивија и дуговечнија варијанта. Међутим, није све баш толико једноставно и постоје озбиљни негативни утицаји који забрињавају научнике.

Питање које се одмах поставило кад су се појавиле прве ЛЕД сијалице за кућну употребу било је да ли су оне стварно толико штедљивије и дуговечније од класичних сијалица. Многи су били скептични, јер је цена била драстично виша у поређењу са традиционалним решењима. Међутим, како је време пролазило све више људи окретало се ЛЕД решењима, па сада мало ко нема макар неку ЛЕД сијалицу у свом домаћинству.

ЛЕД јесте далеко штедљивије решење када упоредимо овакав вид сијалица са класичним, и то за до чак 75 одсто. Примера ради, ЛЕД сијалица од 11 вати успева да произведе ниво осветљености упоредив са 50 вати класичне сијалице са ужареним влаком. Наравно, не треба заборавити ни ЦФЛ сијалице као, такође штедљиву алтернативу, али тренутни фокус је на ЛЕД сијалицама.

Шта је проблем са ЛЕД сијалицама?

Проблем са ЛЕД осветљењем јесте тип светлости коју ове сијалице производе, а која је специфичног “широког белог” спектра који је мање природан у поређењу са некада актуелним решењима.

Научници су забринути због неповољног ефекта који овакав вид осветљења може имати на природне екосистеме, али и на људе који живе у областима у којима се користи велики проценат ЛЕД кућног и уличног осветљења.

Фото: Профимедиа

 

 

Негативан утицај на здравље људи

Америчко медицинско удружење (АМА) је 2016. објавило рад у којем тврди да ЛЕД технологија може имати негативни утицај на здравље људи, јер ЛЕД светла емитују светлост из краткоталасног, високоенергетског плавог и љубичастог краја спектра видљиве светлости.

Овај светлосни опсег контролише наш циклус спавања и исправна експозиција је важна за одржавање нашег циркадијалног ритма (биолошки ритам у организму човека, који регулише бројне неоурохуморалне процесе у мозгу и на тај начин контролише и усклађује дневно ноћне и бројне друге функције свих најважнијих органа у организму). Зато не чуди што се многи људи жале на свраб, црвенило у очима и благе главобоље након непрекидног излагања ЛЕД светлима.

Такозвану плаву светлост ЛЕД сијалице емитују без обзира на врсту и топлину, али увек је боље изабрати топлију варијанту где је емисија редукована, објашњава нова.рс.

АМА каже да доживотно излагање мрежњаче и сочива плавом светлу ЛЕД диода може повећати ризик од катаракте и дегенерације макуле повезане са узрастом. Студије, такође откривају да светлост коју емитују ЛЕД диоде може изазвати промене на мрежњачи, ако постоји велика изложеност чак и у кратком временском периоду.

Национална агенција за безбедност хране, животне средине и здравља на послу у Француској, такође тврди да плаво светло у ЛЕД осветљењу које се све више користи у нашим домовима, иако штедљивије и одрживије, може да оштети мрежњачу ока и пореметити наш биолошки ритам и ритам спавања.

То се односи и на ЛЕД екране, али нови телефони и монитори долазе са софтверским филтерима који редукују количину штетне плаве светлости, попут Нигхт лигхт опције на Windows оперативном систему или Нигхт Схифт опције на иПхоне телефонима, али и другим уређајима Андроид система на којима се различито зове.

(Смартлифе)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".