Са наочарима са рогастим оквиром, складним изгледом и дотераном физичком грађом, овај 58-годишњи лидер конзервативно-умерене странке водио је кампању на општим изборима у Шведској у септембру инсистирајући на борби против криминала и растућих цена енергената.

Бивши гимнастичар, често је медијски представљен као човек води активан живот, трчи и шета у природи са својим псом, кога је набавио након што је изгубио на предходним изборима у Шведској 2018. године.

Још тада Кристерсон је поручио да никада неће преговарати са националистичким и антиимиграционим шведским партијама – које су тада на политичкој сцени сматране „партијицама“. Међутим, у неуспеху да потисне социјалдемократску странку са власти, променио је одлуку. Покренуо је разговоре са шведским демократама 2019. године, и та сарадња почела је временом да се продубљује. Политички неистомишљеници и супарници оптужују га од тада да се "продао" крајњој десници. 

Фото: АП

 

Четири десничарске странке су заједно победиле на изборима, избацивши социјалдемократе, који су доминирали шведском политиком од 1930-их.


"Размрсити“ Шведску

 

Док ће нову владу чинити умерени, демохришћани и либерали, у парламенту ће имати подршку и шведских демократа који су тако Кристерсоновој влади обезбедили већину. Четири коалициона партнера представили су агенду политичке сарадње од 62 странице, чије тачке обилују уступцима крајњој десници, уз велики акценат на сузбијање криминала, проблема имиграције и градње нових нуклеарних реактора.

Љубитељ стрипова са дипломом економије, Кристерсон је отпочео жестоку кампању по контроверзним темама блиским десничарски оријентисаном грађанском телу. Због тога се у јавности сада етикетира само као блажа верзија шведских десничара. Ипак и поред тога он наставља да инсистира на сузбијању имиграција и криминала. Његов циљ је "исправити" Шведску која је по његовом мишљењу изгубила контролу над више питања, од спорадичних сукоба са криминалним групама, преко велике стопе незапослености и недостатка медицинског особља.

Фото: АП

 

 

- Шведска која не функционише постала је нова нормалност - говорио је Кристерсен током читаве кампање. Он је такође обећао да ће смањити растуће цене енергената.

Његова нова алијанса, која би требало да преузме власт у уторак, прошле недеље је саопштила да ће бити изграђени нови нуклеарни реактори, након деценија нуклеарног "гашења у Шведској.


Кључар крајње деснице

 

У званичној биографији Улфа Кристерсона стоји да је рођен у граду на југу Шведске, Лунду 1963. године. Још као тинејџер у средњој школи, опробао се у улози политичара као челник омладинског крила "Умерених". Брзо се пробио кроз партијске редове, тако да је 1994. године први пут изабран у шведски парламент.

Повремено је правио "паузе" у политици, да би радио на пословима комуникација, и био председник одбора агенције за усвајање деце. Кристерсон је ожењен и отац три ћерке усвојене из Кине.

- Кристерсон би могао да уђе у историју као кључар крајње деснице који је отворио врата за "рехабилитацију" шведских демократа на политичкој сцени - писао је утицајни шведски лист "Дагенс Нихетер" уочи избора.

У то време, међутим, Кристерсон није могао да предвиди да ће крајња десница, давањем свог благослова, престићи странку Умерених као највећа партија деснице и друга највећа партија у тој земљи. Његова изборна победа спасила је уједно и његову политичку каријеру.

- Визија коју Умерени имају о лидеру своје странке прилично се поклапа са улогом генералног директора компаније на берзи: док све иде добро може да остане, али ако крене лоше, мора да оде истог дана - рекао је  историчар Торбјорн Нилсон .

(The Local.se)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".