У обновљеним племенским сукобима у јужној провинцији у Судану од краја прошле седмице убијено је најмање 13 људи, а повређено је и више од двадесет особа, саопштиле су данас УН.


Сукоби између етничких група Хауса и Бирта почели су у четвртак због спора око земљишта у округу Вад ал-Махи, преноси Ројтерс.

До насиља у провинцији Плави Нил дошло је пошто су владајући генерали у земљи и главне фракције ширег продемократског покрета остварили напредак у преговорима које подржава међународна заједница у циљу проналажења излаза из прошлогодишњег војног удара који је гурнуо Судан у све гора превирања.

Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова саопштила је да су четвородневне борбе, које су у недељу утихнуле, раселиле најмање 1.200 људи у тамошње школе.

Додаје се да су владине канцеларије и градска пијаца затворене, што је отежавало становницима да обаве своје дневне потребе.

Власти су такође увеле ограничења кретања људи у тој области због страха од осветничких напада, наводи се у саопштењу.

Агенција УН за миграције истакла је да је племе Џабалавин, које је на страни групе Брита, протерало своје ривале Хаусе из области која је била недоступна хуманитарним агенцијама.

Ројтерс напомиње да су борбе између два племена почеле средином јула од када је149 људи погинуло, а 124 је рањено.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".