Житељи и гости главног града биће у прилици да током десет дана трајања фестивала посете различите културно-уметничке програме којима ће бити обележени дани ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату.

Редитељ и представник омладине позоришта "Дадов" Марко Челебић најавио је да ће у четвртак у 11.00 свечани дефиле "Победа слободе" бити одржан од Теразија до Палате "Албанија", а чиниће га колона почасног вода питомаца Војне академије и заставни вод представника СУБНОР.

- Након дефилеа на Тргу републике биће уприличен концерт "Песма слободе", који ће бити праћен драмским изведбама, а од 17.00 часова на великом платну које ће бити постављено на Тргу биће одржана пројекција епизода чувених партизанских филмова - најавио је Челебић.

Фото: Беоинфо

 

Према најави организатора, од 21. октобра испред значајних споменика савезника биће одата почаст и захвалност савезницима у борби за ослобођење. Београђани ће до 28. октобра моћи да посете неки од драмских перформанса који ће бити одржани на више локација у граду - Калемегдану, Авали, Кнез Михаиловој, Топличином венцу... Такође, посетиоце очекује и изложба "Загонетни ослободиоци", која ће бити постављена на Тргу републике од 19. октобра до 1. новембра.

Фото: Беоинфо

 

Фестивал ће свечано затворити представа "Повратак у Београд" 1. новембра од 13.00 часова на платоу испред Старог двора, а тема овог комада је Иван Живаљевић, први српски официр који је после 45 дана офанзиве ушао у Београд.

ВАЖНИ ДАТУМИ

ФЕСТИВАЛ "Дани слободе" традиционално организује Град Београд, који слави два датума ослобођења - 20. октобар 1944. године и 1. новембар 1918. године. Замишљен је као фестивал позоришта, уличног перформанса, јавних концерата и изложби на отвореном.

ПЛОЧА СА ГРОБЉА ОСЛОБОДИЛАЦА

НА плакату који илуструје овогодишњу манифестацију "Дани слободе" приказана је камена плоча на улазу у Гробље ослободилаца Београда, које је изграђено 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења града и по идеји Бранка Бона.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО: Србија чека златне одбојкашице

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".