Нутриционисткиња Наташа Ђукић има објашњење и за ову појаву:

- За оптималну телесну тежину најважнија је правилна размера уноса хране и потрошње енергије, али ако се здраво се хранимо и редовно тренирамо, а килограми се и даље накупљају, онда би се разлог необјашњеног гојења могао скривати негде друго - наводи нутриционисткиња и открива четири потенцијална разлога:

ОДРЕЂЕНИ ЛЕКОВИ

Различити лекови које користите, могу узроковати нагли пораст тежине. Контрацепцијске пилуле, стероиди, бета-блокатори или лекови за мигрену, могу изазвати гојење. Наиме, делују тако да повећавају апетит и успоравају метаболизам, што је дословно главни разлог добијања килограма, без да се преједате или чините било какву другу грешку. 

Фото: Профимедиа

 

МЕНОПАУЗА

Током менопаузе, код готово свих жена, долази до успоравања метаболизма, депресивније су, имају лош сан, а повећава се и њихов апетит. Хормон естроген, који служи и за одржавање оптималне телесне тежине, полако нестаје, па се килограми почињу брже накупљати, објашњавају лекари. Женама у менопаузи, зато се препоручује да посвете посебну пажњу здравој исхрани и редовној физичкој активности.

НЕДОСТАТАК ВИТАМИНА ИЛИ МИНЕРАЛА

Још један неочекивани узрок добијања на тежини, могао би бити недостатак витамина или минерала у организму. Наиме, мањак витамина Д, магнезијума и гвожђа, може угрозити имунитет и утицати на ниво енергије, а самим тим и на ваше активности.

Фото: Профимедиа

 

ПРОБЛЕМИ СА СПАВАЊЕМ

Не треба посебно наглашавати колико је квалитетан сан важан и за психичко и за физичко здравље. Препоручену количину сна, од осам сати током ноћи, многи не успеју да задовоље, а дуготрајни мањак сна доказано има низ штетних последица на људско здравље - завршава нутриционисткиња.

БОНУС ВИДЕО:

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".